Lucrătorii din penitenciare vor protesta, joi, cerând plata integrală a drepturilor salariale restante de 8 luni

Lucrătorii din penitenciare vor protesta, joi, cerând plata integrală a drepturilor salariale restante de 8 luni

Aproximativ 500 de membri ai Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) vor protesta, joi, între orele 9,00 - 11,00, în fața Ministerului Justiției, cerând suplimentarea numărului de personal și plata integrală a drepturilor salariale restante de opt luni, a anunțat miercuri, președintele SNLP, Ștefan Teoroc, într-o conferință de presă.

'Am decis să ieșim în stradă pentru a face cunoscute public problemele cu care se confruntă sistemul național de penitenciare, probleme care nu sunt de ieri, de azi. Cele mai importante dintre acestea se referă la deficitul de personal și la neachitarea drepturilor salariale, în ultimele opt luni. Concret, cerem autorităților și ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, deblocarea și finanțarea de urgență a o mie de posturi vacante. În prezent, în sistemul penitenciar sunt prevăzute 15.500 de posturi, dintre care 3.000 sunt vacante în mod constant în ultimii opt ani. Raportul personal/deținuți, de 1 la 3, este alterat prin comparație cu alte state din Uniunea Europeană, având în vedere faptul că în România absolut toate misiunile cu deținuți sunt efectuate de personalul din penitenciare, inclusiv escortare sau transfer, iar unitățile și dotările sunt uzate moral și insuficiente', a spus Ștefan Teoroc.

Potrivit acestuia, schema de personal este subdimensionată, generând suprasolicitarea personalului existent, de 12.500 de salariați.

'Din acest motiv, s-a efectuat un număr enorm de ore suplimentare de muncă, de 500.000, imposibil de compensat și în creștere permanentă. Nu în ultimul rând, nu au fost achitate drepturile salariale hotărâte de Guvernul și Parlamentului României în anul 2014 pentru personalul din structura de apărare națională. De asemenea, echipamentul de muncă achiziționat în anul 2014 este de o calitate foarte slabă, chinuind salariații pe timp de caniculă', a precizat președintele SNLP.

Liderul de sindicat a menționat, totodată, că salariații din penitenciare vor purta, începând cu data de 13 august, banderole negre, în semn de susținere a acțiunilor declanșate de SNLP.

'Este inadmisibil faptul că, la ora actuală, paza din anumite penitenciare este asigurată tot de deținuți, bineînțeles selectați dintre cei mai puțin periculoși. De asemenea, România pierde numeroase procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și ajunge să plătească bani care ar fi putut fi folosiți pentru investiții. În funcție de rezultatele acțiunii de protest de mâine (joi — n. r.), vom decide pașii pe care îi vom face în perioada următoare, printre aceștia numărându-se și organizarea unui miting de amploare', a afirmat Ștefan Teoroc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro