Macovei: Solicit demisia lui Tăriceanu și Zgonea

Macovei: Solicit demisia lui Tăriceanu și Zgonea

Europarlamentarul Monica Macovei solicită demisia președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, susținând că Senatul a "încălcat" Constituția, iar Camera Deputaților "se pregătește să o facă".

Într-un comunicat remis miercuri AGERPRES, Macovei consideră că "sub conducerea lui Călin Popescu-Tăriceanu și a lui Valeriu Zgonea, Parlamentul păstrează în Statutul deputaților și al senatorilor aceeași prevedere neconstituțională: hotărârea de ridicare a imunității pentru reținere, arestare și percheziție să se ia cu votul secret al majorității membrilor din Camera Deputaților sau Senat, indiferent de numărul celor prezenți la ședință".

"Președintele Senatului și al Camerei Deputaților au obligația să respecte Constituția și să nu accepte încălcarea legilor. Tăriceanu și Zgonea au dovedit că nu pot garanta respectarea Constituției și este timpul să părăsească funcțiile", susține Macovei.

Ea solicită partidelor de opoziție să ceară adoptarea în procedură de urgență a proiectului de lege care simplifică ridicarea imunității parlamentare, pe care l-a redepus în Parlament în iunie 2014.

Proiectul de lege prevede votul deschis, în ședințe publice, pentru cererile de ridicare a imunității parlamentare, elaborarea raportului Comisiei juridice în maximum 24 de ore, votarea cererii de ridicare a imunității în plenul Camerei Parlamentului în maximum 24 de ore, verificarea exclusiv a existenței unor indicii privind comiterea unei fapte penale, pe baza referatului procurorilor, de către Comisia juridică și plen, interzicerea luării unei hotărâri pe considerente de oportunitate sau pe evaluarea probelor din dosar.

Proiectul de lege modifică și completează Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, precum și Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, în cazul parlamentarilor miniștrilor și foști membri ai Guvernului.

În opinia Monicăi Macovei, regulamentele celor două Camere ale Parlamentului trebuie să se conformeze prevederilor din Statutul deputaților și senatorilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /