Maior: Parteneriatul strategic cu SUA nu poate fi considerat complet împlinit fără includerea României în Visa Waiver

Parteneriatul strategic cu SUA "nu poate fi considerat complet împlinit fără includerea României în programul Visa Waiver", a declarat ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, într-un interviu acordat AGERPRES, precizând că a lansat un amplu program de discuții pe acest subiect cu membri ai Congresului american, căruia îi aparține puterea decizională.

Diplomatul a evidențiat argumentele multiple ale României în favoarea includerii sale în programul Visa Waiver, 'începând de la modul în care România a înțeles să-și asume responsabilitățile de aliat strategic (...) al SUA în diverse zone complexe din punct de vedere al stabilității și securității, mă refer la Afganistan, dar și relația politică foarte bună pe care o avem cu Statele Unite, relațiile de securitate'.

George Cristian Maior a mai arătat că, din întâlnirile avute cu mai mulți membri ai Congresului american, a rezultat că argumentele României sunt cunoscute și că 'există și susținători ai ei', dar că trebuie avute în vedere și 'elemente care nu țin neapărat de țara noastră', și anume contextul actual de securitate, marcat de 'problema stringentă a emigrației'.

Săptămâna aceasta va avea loc 'o întâlnire cu întreg Caucasul românesc din Congres' (Grupul de Prietenie pentru România din Congresul SUA — Romanian Congressional Caucus — n.r.), pentru un lobby românesc mai accentuat, la eveniment urmând să participe și alți membri ai legislativului american, a mai spus ambasadorul român.

Întrebat dacă există o oarecare asemănare între includerea în Visa Waiver și admiterea în Spațiul Schengen, în ambele situații România părând că îndeplinește criteriile tehnice, dar în fapt fiind vorba despre decizii politice, ambasadorul a admis că 'există (...) și niște corelații între accederea României în Schengen și o anumită perspectivă privind Visa Waiver, fără să fie vorba de ceva formal', o eventuală primire a României în zona de liberă circulație putând pune într-o lumină mai favorabilă demersul său legat de Visa Waiver.

Potrivit ambasadorului român, din punct de vedere tehnic, au fost realizate toate aspectele legale legate de condiționalitățile Visa Waiver, prin semnarea recentă a unui acord cu Departamentul Justiției privind combaterea crimei organizate.

Pe de altă parte, din punct de vedere administrativ, procesul de includere a României în programul Visa Waiver poate fi accelerat prin descreșterea ratei de refuz a vizelor pentru cetățenii români, în prezent de 9,8%, ținta fiind de 3,5%, a mai afirmat Maior, arătând că acest lucru 'ține, până la urmă, de executivul american'.

'Dacă lucrurile vor merge în acest ritm pozitiv, estimez că, și din punctul de vedere administrativ, includerea României în Visa Waiver poate fi accelerată', a conchis ambasadorul român la Washington. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Faptele s-au prescris! Mafia din justiție l-a rezolvat pe Nelu Iordache, achitat definitiv în Dosarul Transalp…

2 Adevărul neștiut despre pensiile magistraților

3 Un ofiţer de intelligence israelian dezvăluie că Wuhan ar avea două laboratoare care sunt implicate în dezvolt…

4 Iulian Chifu vorbește despre legătura dintre virusul ucigaş și primul laborator chinez cu germeni patogeni de …

5 VIDEO Această înregistrare a scăpat de cenzura Chinei! Asistenta spune realitatea despre numărul celor infecta…

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala