Medic: Incidenţa cancerului pulmonar la bărbaţii din România este mult peste media mondială

Medic: Incidenţa cancerului pulmonar la bărbaţii din România este mult peste media mondială

Incidenţa cancerul pulmonar la bărbaţii din România este mult peste media mondială, acestă maladie tinzând să devină epidemie din cauza fumatului, obicei care ia o tot mai mare amploare în ţările mai sărace, a declarat, marţi, doctorul austriac Christoph Zielinski, la o conferinţă în Capitală, relatează Mediafax.

Medic: Incidenţa cancerului pulmonar la bărbaţii din România este mult peste media mondială

Christoph Zielinski, directorul Diviziei clinice de oncologie medicală la Universitatea de Medicină din Viena - Spitalul General (AKH), a fost prezent la Bucureşti pentru cea de-a II-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară în Oncologie, eveniment ce a reunit 31 de speakeri români şi străini.

Zielinski a numit cancerul la plămân "ucigaşul numărul unu" pentru bărbaţi la ora actuală, adăugând că este pe cale de a deveni "ucigaşul numărul unu" şi pentru femei.

"Cancerul la plămân devine o epidemie din cauza fumatului, cu atât mai mult cu acest obieci ia amploare mai ales în ţările mai puţin dezvoltate", a mai spus Zielinski.

În România, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2012 incidenţa cancerului de plămân la bărbaţi este peste media mondială, iar la femei - similară cu cea înregistrată în lume. În schimb, cancerul col uterin la femei este mai răspândit în România, a precizat Christoph Zielinski.

În România, în 2012, 11.644 de persoane au fost diagnosticate cu cancer la plămân.

Profesorul Christoph Zielinski a mai spus că, în contextul în care incidenţa cancerului este în creştere, este nevoie de tratamente foarte bune. Acesta a precizat că echipa lui este interesată să identifice în România tineri medici care să lucreze împreună cu cei din Austria.

Întrebată dacă, este o diferenţă între tratamentul oferit pacienţilor cu cancer din Austria şi respectiv celor din România, Rodica Anghel, şefa Clinicii de radioterapie a Institutul Oncologic Fundeni, a spus că nu tratamentul, ci faptul că nu sunt aprobate toate moleculele noi în România face diferenţa.

La rândul lui profesorul Zielinski a explicat că o problemă în ceea ce priveşte tratamentul, şi în Austria, este rambursarea medicamentelor, care sunt foarte scumpe.

"Odată ce avem medicamente înregistrate, dar nu şi rambursate, nu ajută prea mult, mai ales acum că sunt foarte scumpe. Dacă costă 4.500 de euro pe an, nu e exagerat, dar dacă costă 4.500 de euro pe lună atunci e o cheltuială şi e dificil pentru pacient. Avem chiar şi medicamente care costă 85.000 de euro. Încercăm să limităm această creştere a cheltuielilor cu medicamente. (...) Nu vedem nicio schimbare de atitudine la companiile farmaceutice, nu vedem o scădere a preţurilor, dimpotrivă", a mai spus Christoph Zielinski.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria