Mircea Druc, la congresul Diasporei Unioniste: 2015 este, la fel ca 1991, un an de cotitură, prielnic Unirii

Mircea Druc, la congresul Diasporei Unioniste: 2015 este, la fel ca 1991, un an de cotitură, prielnic Unirii

Fostul premier al Republicii Moldova (1990-1991), Mircea Druc, a apreciat, vineri, la București, că anul 2015 este "la fel ca 1991, un an de cotitură, prielnic Unirii". "2015 este, la fel ca 1991, un an de cotitură, prielnic Unirii. Acum România este mai bine pregătită. Nu ne permite nimeni să mai ratăm și această șansă. Poate fi 2015, 2016, dar până în 2018. Tânără generație: Sunteți datori să faceți istorie și faceți istoria! (...) Întotdeauna am avut în subconștient unionismul, codificat în creier. Unionismul este și actul administrativ pe care-l pregătim cu atâta înfrigurare să-l semneze clasa politică având acceptul țărilor dvs de reședință, un document care va trebui anexat la dosarul României. Șansa ne-o oferă istoria. Nu avem dreptul să o ratăm", a afirmat Druc, la Palatul Parlamentului, la primul congres al Diasporei Unioniste, care se desfășoară în perioada 3-5 aprilie.

El i-a îndemnat pe participanți să nu mai folosească sintagma "România Mare".

"Nu mai repetați această sintagmă: "România Mare". România nu este nici mare, nici mică, este România firească, România noastră, România în spațiul hărăzit de Dumnezeu, care cuprinde cota noastră din Munții Carpați, de Nistru, de Tisa, de Dunăre și de Marea Neagră. România noastră firească, reîntregită".

La rândul său, George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, organizatoare a Congresului, a subliniat scopul reuniunii, "de impulsionare a unificării celor două state".

"Ne-am adunat astăzi aici pentru a da un impuls intensificării relației dintre cele două state și procesului de unificare, pentru a expune doleanțele românilor din diaspora", a afirmat Simion.

Pe de altă parte, președintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, susține că "acest eveniment ar putea avea niște semnificații istorice foarte profunde poate nu peste mult timp".

"Până la momentul când uniunea politică va fi definitivată, este cazul să facem pași importanți pe respectiva direcție, pe celelalte planuri. În ceea ce mă privește, încă de când am preluat mandatul, am spus că, din punctul meu de vedere, granița de la Prut nu mai există. Spațiul cultural românesc este unic la dreapta și la stânga Prutului și acest lucru se poate verifica și în procedurile aplicate în ICR (...) Artistul, fie că e din R. Moldova sau din România, aparține spațiului cultural românesc. Sper ca această politică să se aplice în continuare la ICR și în alte instituții ale statului român", a spus Zamfiroiu.

Duminică, în ultima zi a Congresului, în amfiteatrul Nicolae Iorga al Facultății de Istorie din Universitatea București, se va adopta o Rezoluție.

La Congres participă peste 100 de reprezentanți ai asociațiilor românești din Europa și Statele Unite ale Americii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”