Mitingul clienților cu credite în franci elvețieni s-a încheiat; protestatarii vor depune, luni, un memoriu la Guvern

Mitingul clienților cu credite în franci elvețieni s-a încheiat; protestatarii vor depune, luni, un memoriu la Guvern

Protestul celor peste 1.000 de persoane, clienți cu credite în franci elvețieni, organizat duminică în Piața Victoriei, s-a încheiat fără incidente, iar următoarea etapă anunțată de către reprezentanții Grupului Clienților cu Credite în CHF /GCCC/ este depunerea la Guvern a unui Memoriu, în cursul zilei de luni, 15 iunie.

"Mitingul de astăzi /duminică, 14 iunie 2015, n.r./ a fost dedicat clasei politice în totalitatea ei. Numărul clienților în franci elvețieni este de 75.000, dar cu precizarea că, dacă adăugăm creditele externalizate, cifra ajunge la 120.000, așa cum a recunoscut și Banca Națională. Din datele BNR reiese faptul că aproximativ 6.800 de clienți au făcut, deja, conversia creditelor avute în franci elvețieni și bănuiesc că aceștia sunt de la Banca Transilvania, bancă însă care are 18.300 de credite în această valută. Următorul pas va fi depunerea unui Memoriu la Cabinetul prim-ministrului în cursul zilei de mâine /luni, 15 iunie 2015, n.r./ prin care cerem adoptarea Legii insolvenței, dar și o audiență cu factorii decizionali", a precizat, pentru AGERPRES, la finalul mitingului, Cătălin Voivozeanu, membru în Grupul Clienților cu Credite în CHF.

Acesta a adăugat că, după data de 30 iunie, când expiră mandatul celor care reprezintă interesele clienților cu credite în franci elvețieni prin intermediul GCCC, vor fi publicate oficial rezultatele negocierilor dintre cei împrumutați și instituțiile bancare.

"La 30 iunie ne expiră mandatul cu care am fost învestiți în Grupul Clienților cu Credite în CHF și tocmai din acest motiv trebuie să arătăm ce am reușit să facem pentru acești clienți. De aceea, după acea dată, vom face publice rezultatele negocierilor pe care le-am avut direct cu băncile. Încercăm în continuare să negociem cu băncile, dar nu este decât o încercare și atâta tot, deoarece băncile nu sunt responsabile și nu vor să participe în mod concret la o reducere semnificativă a ratei și acordarea unui discount așa cum a făcut Banca Transilvania. Deci, în cazul acesta, când băncile nu vor să negocieze, singura noastră soluție este o lege, dar și parlamentarii noștri după cum se vede, nu se ocupă de problemele cetățenilor", a spus Voivozeanu.

Conform datelor Băncii Naționale a României /BNR/, portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor.

"În portofoliile băncilor comerciale din România figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor împrumuturi', a precizat, duminică, pentru AGERPRES, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Acesta a precizat, totodată, că din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor în franci elvețieni, 15.594 au fost soluționate, iar 20.000 sunt în lucru. În acest context, un număr de 30.000 de clienți nu au înaintat băncilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au în această monedă.

Potrivit estimărilor din piață, băncile au externalizat, de-alungul timpului, aproximativ 20.000 de credite în franci elvețieni.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Câteva dintre soluțiile pentru clienții cu credite în franci agreate în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naționale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elvețieni și conducerea Asociației Române a Băncilor au vizat anumite soluții individualizate precum menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar și reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale și fără a discrimina debitorii în alte monede.

Până în acest moment, doar Banca Transilvania /BT/ a venit cu o schemă de conversie a creditelor contractate în franci elvețieni. În data de 7 mai, directorul general al BT, Omer Tetik, anunța că 5.200 de clienți ai Volksbank au acceptat conversia acestor credite, dintr-un total de 18.300 de clienți.

Banca Transilvania a achiziționat, la finalul anului trecut, 100% din acțiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken, Groupe BPCE, DZ Bank și WGZ Bank. Documentele de perfectare a tranzacției pentru achiziționarea directă și indirectă 100% din acțiunile Volksbank România au fost semnate în data de 7 aprilie a acestui an.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”