Mureș: Puii de leu născuți la Grădina Zoologică, adoptați de o cățelușă

Mureș: Puii de leu născuți la Grădina Zoologică, adoptați de o cățelușă

Cei doi pui de leu care s-au născut la Grădina Zoologică din Târgu Mureș în urmă cu o lună au fost adoptați de o cățelușă, după ce leoaica i-a abandonat, a declarat vineri, Horațiu Gorea, directorul Grădinii Zoologice din Târgu Mureș.

'Ultima noutate sunt cei doi pui de leu, născuți în urmă cu 4 săptămâni la Grădina Zoologică din Târgu Mureș. Au fost trei, unul s-a născut mort, ceilalți doi i-am salvat pentru că au fost abandonați de leoaică. Știam că leoaica o să nască, am găsit o cățelușă care i-a adoptat foarte repede. Sunt îngrijiți de o persoană și noaptea și ziua, tot timpul sunt sub supraveghere, nu este niciun fel de problemă cu ei, sunt în regulă, cresc', a spus Horațiu Gorea.

Acesta a precizat că starea de sănătate a puilor este foarte bună, însă cel puțin o lună vor fi în carantină și nu vor putea fi văzuți de public.

'Mai repede de o lună sigur nu vor fi văzuți. Puii iau în greutate, avem un registru, sunt urmăriți, se vede de la o zi la alta cum se dezvoltă. Ei primesc mâncare de la cățelușă, care îi alăptează dar primesc și hrană suplimentară', a afirmat directorul Grădinii Zoologice.

Andras Kopocz, inginer zootehnist în cadrul Grădinii Zoologice din Târgu Mureș, a precizat că puii de leu vor rămâne un timp cu cățelușa, întrucât aceștia au crescut repede, cantitatea de lapte nu le-a ajuns și au început să primească un supliment alimentar constând dintr-un lapte preparat după o rețetă specială, plus vitamine și săruri minerale.

'Această formulă este foarte necesară pentru creșterea normală a puilor. Deja de o săptămână au gustat carnea, au mirosit-o, au lins-o, am încercat să introducem cam cât un bob de mazăre în meniu și, încet-încet, pe parcurs, vom înlocui laptele cu carnea, dar acesta este un proces de o lună, de două, mai de lungă durată. Părinții sunt de la Grădina Zoologică din Târgu Mureș, masculul a sosit în urmă cu 3-4 ani, de la Zoo Turda, iar femela a fost adusă din confiscare, de undeva din România. Din păcate nu a avut grijă femela de pui și de aceea a trebuit să-i creștem artificial', a precizat Kopacz.

Conducerea Grădinii Zoologice a precizat că mama puilor este bine, a fost fertilizată și în luna martie se așteaptă noi pui. Aceasta împarte adăpostul cu alte două leoaice și cu un mascul, având condiții foarte bune, după ce administrația grădinii zoologice a reușit modernizarea padocului și a adăpostului.

'Ne bucurăm că am reușit să reparăm adăpostul leilor, care este un lucru foarte important pentru că nu arăta prea bine — ploua prin acoperiș, pereții aveau crăpături, sobele erau crăpate. Câteva luni s-a muncit, dar s-au amenajat. Cu acest adăpost al leilor nu o să mai avem probleme, în padoc am făcut un sălaș pe care se cațără. Avem multe alte lucruri pe care trebuie să le facem, să ajungem cea mai frumoasă grădină zoologică din România. Am avut două perechi de lei, doi masculi și două femele, am reușit să schimbăm, am dat un mascul la o altă grădină zoologică și am primit o femelă. Am lucrat câteva săptămâni cu ei ca să nu avem incidente, i-am tot schimbat, lăsând împreună doi câte doi, până când am reușit, de vreo 10 zile, să îi lăsăm împreună, un mascul cu trei femele', a precizat Horațiu Gorea.

AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…