Nițu transmite ministrului Justiției cererea de încuviințare a reținerii și arestării în cazul lui Vâlcov

Nițu transmite ministrului Justiției cererea de încuviințare a reținerii și arestării în cazul lui Vâlcov

Procurorul general, Tiberiu Nițu, a transmis joi ministrului Justiției cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Darius Vâlcov, acuzat de trafic de influență.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis ministrului Justiției cererea însoțită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Darius-Bogdan Vâlcov sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență", informează un comunicat al PÎCCJ remis joi AGERPRES.

Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție, precizează sursa citată.

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Astfel, în noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul ''Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt'', al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ''Oltul'' (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului ''Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt''.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele ''Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava'', ''Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina'' și ''Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești Olt și Piatra Olt''.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, precizează DNA, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.

Procurorii susțin că, în urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului ''Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt'', având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

"Administratorul societății și inculpatul Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu decembrie 2010, inculpatul Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății. Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov", au constatat anchetatorii.

DNA menționează că, în acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu Minel Prina, la vremea respectivă, viceprimar Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

"De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Șușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani. Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității", menționează DNA.

Sursa citată subliniază că, din materialul probator administrat în cauză, a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori