Parlamentarii Laszlo Borbely și Rozalia Biro, interceptați în dosarul vicepreședintelui CJ Bihor (rechizitoriu)

Parlamentarii Laszlo Borbely și Rozalia Biro, interceptați în dosarul vicepreședintelui CJ Bihor (rechizitoriu)

Parlamentarii UDMR Laszlo Borbely și Rozalia Biro apar în interceptările din dosarul vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Bihor, Alexandru Kiss, trimis joi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru mai multe fapte de corupție. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție, senatorul Rozalia Biro și deputatul Laszlo Borbely au calitatea de martori în dosar.

O convorbire telefonică dintre cei doi, în care discutau despre susținerea intereselor societății Keviep Kft Debrecen — Sucursala Oradea, reprezentată de Miklossy Ferenc, a fost interceptată pe 24 noiembrie 2009, când Rozalia Biro ocupa funcția de viceprimar al municipiului Oradea:

"Borbely: Servus, Rozi! Am uitat să-ți spun. M-a sunat acest Miklossy Feri, că voi trebuie să dați un răspuns la Ministerul Finanțelor, în legătură cu ceva plăți. Știi, acele...
Biro: Da. Știu. Sigur că da. Am vorbit cu el înainte de a veni. Mai exact, ieri după-masă am vorbit. Și am rămas înțeleși că vineri vine, o scriem...
Borbely: Bine.
Biro: Și așa vom face că, prima dată, o punem sub nasul lui Bolojan (Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea — n.r.), care nu vrea s-o semneze. Dacă nu vrea atunci, când nu va fi acolo, în prima zi, eu am s-o semnez. Păi, asta este".

Rozalia Biro se număra, potrivit anchetatorilor, printre persoanele din anturajul lui Kiss care au susținut interesele societății care administra groapa de gunoi din Oradea.

"Pe parcursul urmăririi penale a rezultat faptul că societatea comercială Keviep Kft Debrecen a fost susținută și de alți membri ai grupului condus de inculpatul Kiss (...), printre care se află martorul Biro Rozalia Ibolya, viceprimar al municipiului Oradea în perioada 2002 — 2012, parteneră de afaceri cu inculpatul Kiss (...) și subordonată a acestuia pe linie politică", se menționează în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor DNA, Alexandru Kiss a încercat, de-a lungul timpului, să-și rezolve diverse afaceri cu ajutorul Rozaliei Biro.

"Din probele administrate în cauză rezultă că martorul Biro Rozalia Ibolya a acționat în permanență în înțelegere cu inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc și că, prin intermediul ei, acesta din urmă a încercat să-și rezolve interesele de afaceri", se mai arată în document.

Vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru mai multe fapte de corupție săvârșite în ultimii 12 ani.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, el este acuzat de luare de mită, trafic de influență, în formă continuată, spălare de bani — în formă continuată (patru infracțiuni) — și abuz în serviciu contra intereselor publice.

În dosar au mai fost deferiți justiției pentru infracțiuni similare Beniamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina Oradea, Vilmos Laszlo Bojtor, Ferenc Laszlo Miklossy, Ferenc Miklossy și Gheorghe Ioan Roatiș, administratori ai unor firme.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 De citit! Foarte interesante amănunte de la vârful Rusiei!

4 VIDEO Un analist militar rus s-a scăpat la TV: Ucraina va câștiga răboiul. Intenționează să lupte până la ultimul om / Oricât de mult am urî să recunoa…

5 Războiul care nu se vede....