Patriarhul Daniel, sărbătorit la opt ani de la întronizare

Patriarhul Daniel, sărbătorit la opt ani de la întronizare

Patriarhul Daniel a fost sărbătorit miercuri la opt ani de la întronizare, prilej cu care întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala patriarhală, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod al BOR, preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te Deum, ca "mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru ajutorul primit în slujirea cu credincioșie a BOR și a poporului român".

A urmat un moment aniversar, în timpul căruia au fost prezentate mesajele de felicitare din partea reprezentanților autorităților de stat centrale și locale, precum și ai altor instituții publice.

În cuvântul rostit cu acest prilej, patriarhul Daniel a evidențiat înalta responsabilitate a păstoririi BOR.

"Căruia i s-a dat mult, i se cere mult, iar celui care i s-a încredințat mult, i se cere și mai mult. Adică celui care i s-au dat diferite daruri — talantul, talentul — i se cere înmulțirea talantului, talentului, iar celui care i s-a încredințat păstorirea părintească pentru alții și pentru mântuirea lor i se cere și mai mult", a spus înaltul ierarh ortodox.

Patriarhul a mulțumit tuturor colaboratorilor — ierarhi, preoți, monahi și monahii, lucrători din așezămintele filantropice—, autorităților centrale și locale, în special Guvernului, care contribuie la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, cât și presei, pentru faptul că sunt "împreună păstori" "în lucrarea de transmitere a Evangheliei lui Hristos".

La eveniment au participat ierarhi ai Sfântului Sinod, miniștrii Apărării, Educației și Agriculturii, Mircea Dușa, Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin, alți reprezentanți ai autorităților de stat centrale și locale, ai altor instituții publice, personalități ale vieții publice românești, membrii Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, clerici și mireni.

Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, și consilierul prezidențial Sergiu Nistor au transmis mesaje din partea prim-ministrului Victor Ponta, respectiv a președintelui Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta nu a participat la eveniment, acesta fiind totuși prezent în Dealul Mitropoliei, pentru a-l felicita personal pe întâistătătorul BOR în incinta Reședinței Patriarhale.

Ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca patriarh al BOR a avut loc la 30 septembrie 2007.

În Gramata Sinodală, citită atunci și semnată de către toți membrii Sfântului Sinod, au fost reliefate calitățile noului patriarh, "care s-a arătat vrednic de chemarea la această înaltă demnitate, prin statornicia în mărturisirea dreptei credințe, a sfintei Biserici Ortodoxe de răsărit, prin pilduitoarea și întreita slujire învățătorească, sființitoare și conducătoare ca arhiereu al lui Hristos, prin neobositul zel misionar, prin larga lucrare pastorală și social-caritativă în slujba păstoriților, prin promovarea, întărirea și înnoirea lucrării administrative bisericești în Arhiepiscopia Iașilor". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...