PERICOL DE INUNDAŢII: Dunărea, peste cotele de inundaţii la şapte staţii

PERICOL DE INUNDAŢII: Dunărea, peste cotele de inundaţii la şapte staţii

Dunărea are miercuri, la intrarea în ţară, un debit de 13.100 mc/s şi se situează peste cotele de inundaţie la staţiile Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Giurgiu, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi fiind sub avertizare cod portocaliu.

Potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române", la staţia hidrometrică Gruia, cota de inundaţie este depăşită cu patru centimetri, la Calafat cu 82 centimetri, la Bechet cu 84 centimetri, la Corabia cu 53 centimetri, la Turnu Măgurele cu 74 centimetri, la Zimnicea cu 55 centimetri şi la Giurgiu cu cinci centimetri.

Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în faza II de apărare (aferentă depăşirii cotei de inundaţie, respectiv codului portocaliu de inundaţii), apa fiind la jumătatea digului, iar în aval de Giurgiu sunt în faza I (aferentă depăşirii cotei de atenţie, respectiv codului galben de inundaţii).

ANAR a precizat că debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, prognozat de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, va fi atins în intervalul 22-24 mai şi va ajunge la o valoare de până la 13.500 mc/s. Pe sectoarele neîndiguite, apele mari ale Dunării pot inunda zonele joase, inundabile, cum sunt terenuri agricole (Ciuperceni) şi zone portuare.

Hidrologii au actualizat, miercuri, de la ora 06.00, avertizarea hidrologică şi au extins codul portocaliu pe sectorul Dunării din aval de Porţile de Fier până la Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia), aferent judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi.

Începând de vineri, ora 06.00, codul portocaliu pe Dunăre va fi extins şi pentru sectorul din aval de Călăraşi până la Brăila, aferent judeţelor Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea.

De asemenea, Dunărea este sub avertizare cod galben în aval de Brăila (judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea ) şi în aval de Călăraşi - Brăila (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea).

Avertizarea hidrologică este în vigoare până în 30 mai, la ora 18.00. Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al SHEN Porţile de Fier, au precizat hidrologii.

Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de aproape 16.000 mc/s şi au fost evacuaţi, în urma cedării digurilor, peste 16.000 de oameni, nivelurile Dunării din această perioadă vor fi sub acele valori cu cel puţin 0,5 m - 1 m.

Chiar dacă debitele Dunării vor fi cu mult diminuate faţă de anul 2006, din cauza perioadei foarte mari când Dunărea va înregistra debite crescute, există riscul de cedare mecanică a liniilor de apărare (prin sufozie). Mai exact, este prognozat ca tranzitarea viiturii de pe Dunăre să dureze cel puţin o lună de zile, iar presiunea apei asupra digurilor va fi constantă, timp de câteva săptămâni, potrivit ANAR.

Începând din 15 mai, de la emiterea primelor avertizări şi prognoze, ANAR monitorizează debitele din două în două ore, fiind instituită starea de alertă maximă.

Pe tot sectorul îndiguit al Dunării, echipele Apelor Române supraveghează infiltraţiile şi grifoanele care pot apărea. Liniile de apărare, în special în zonele critice - Bentu, Borcea, Islaz - au fost consolidate prin lucrări de protecţie a malurilor cu material geotextil şi fascine, cu hidrobaraje, precum şi cu saci de nisip.

În zona de confluenţă a râului Olt cu fluviul Dunărea, la Islaz, unde Dunărea intră pe lungimea cursului de apă al Oltului, s-au montat hidrobaraje pe o lungime de 450 m şi s-a mai realizat un dig de pământ şi din saci de nisip, cu o înălţime de circa 1 m şi pe o lungime de 600 m. De asemenea, pe malul drept al braţului Borcea în zona Bentu, la kilometrul 34, echipele ANAR au consolidat linia de apărare pe o lungime de 160 de metri, petnru a preveni eroziunea activă.

Peste 1.500 de oameni de la Apele Române, echipaţi cu utilaje şi materiale de intervenţie, se află pe teren de mai bine de o săptămână şi patrulează pe tot sectorul îndiguit. Dacă situaţia o va impune, aceste efective pot fi suplimentate, a precizat ANAR.

Viitura pe Dunăre urmează să ajungă la Porţile de Fier în aproximativ 30 de ore, când se va atinge şi vârful debitului la intrarea în ţară, a spus marţi, la Mehedinţi, vicepremierul Liviu Dragnea , susţinut că debitele vor fi controlate, astfel încât "nu se pune problema evacuării vreunei localităţi".

"Trebuie să ţinem cont că ne aşteaptă patru sau cinci săptămâni cu o presiune constantă pe Dunăre. De modul cum colaborează Apele Române cu Porţile de Fier, ne fac nouă viaţa mai uşoară sau mai grea în aval, pe tot cursul de apă al Dunării. Nu se pune problema evauării niciunei localităţi. Nu există la această oră niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunării unde să existe riscul ruperii sau prăbuşirii digului. Prin sistemul permanent de monitorizare, zi şi noapte, de-a lungul întregului dig de apărare a Dunării pe teritoriul României, Apele Române, ISU, pompierii, monitorizează permanent dacă eventual apar fisuri, dacă apar infiltraţii", a declarat Dragnea.

Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, viitura care se aşteaptă pe Dunăre din Serbia, cel mai târziu în 22 mai, va fi urmată de o alta care vine din Austria şi Ungaria, fapt ce creează o presiune de lungă durată pe malurile fluviului.

"Singura problemă a noastră, a celor de la Apele Române, este să supraveghem zona întrucât această viitură va fi pe o durată destul de mare, de trei-patru săptămâni, şi întrucât ea s-a declanşat în principal din Serbia, Croaţia, Bosnia, urmând ca la o zi, 36 de ore, un alt vârf de viitură de pe Dunăre din Austria, Ungaria, însă spre norocul nostru aceste viituri nu s-au suprapus, astfel încât să creeze un debit mult mai mare, să ne creeze probleme în aval, Porţile de Fier gestionând situaţia. Noi avem sarcina să monitorizăm digurile. Ele sunt foarte mult timp sub presiune, există riscul să apară grifoane, există riscul să apară infiltraţii şi noi trebuie să le observăm din timp, să intervenim, pentru a nu se produce o rupere de dig, care ar putea într-adevăr să producă anumirte probleme în aval de Porţile de Fier II", a declarat directorul Administraţiei Bazinale Jiu, Marian Talău.

Deversoarele de la Barajul Porţile de Fier I au fost pornite în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru ca debitul să fie reglat pe fluviu, astfel încât să nu se creeze probleme nici în Serbia, în zona Belgrad, şi nici în aval.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro