Plachetă comemorativă în memoria celor 341 de elevi din Târgu Mureș deportați și uciși la Auschwitz

Plachetă comemorativă în memoria celor 341 de elevi din Târgu Mureș deportați și uciși la Auschwitz

Comunitatea Evreiască din județul Mureș a dezvelit vineri, de Ziua Holocaustului, pe fosta școală evreiască din Târgu Mureș, o placă de marmură neagră pe care sunt înscrise numele celor 341 de elevi care au fost ridicați de aici și deportați la Auschwitz.

Conducerea comunității evreiești a precizat vineri că este un gest simbolic, ca pe locul respectiv să rămână scris ceva despre școală și despre cei 431 de copii luați direct din școală și uciși în lagărele naziste.

'Acești copii erau elevi, toți cei care aveau sub 15 ani au fost, a doua sau a treia zi după deportare, gazați la Auschwitz. Aceasta era o școală elementară și practic au fost uciși în proporție de 90%', a spus Vasile Dub, liderul Comunității Evreiești din județul Mureș.

Potrivit acestuia, în oraș mai trăiesc 88 de evrei. În 1944, în lunile mai-iunie, 7.700 de evrei au fost deportați, dintre care 5.993 nu s-au mai întors.

Din cei 5.993 de evrei uciși, 343 copii au fost copii sub 15 ani, 341 fiind luați chiar din școala de pe Strada Horea din Târgu Mureș.

Autoritățile locale și județene au depus, vineri, la Monumentul Holocaustului din Târgu Mureș, coroane și jerbe de flori.

Monumentul de bronz, inaugurat în data de 4 mai 2003, înfățișează o familie de evrei — adulți și copii — fiecare dintre personajele sculptate de Izsak Marton transmițând frică și disperare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Comentator turc de la CM, schimbat în timpul meciului după ce a rostit numele „interzis” al unei legende a Turciei

2 Un stick descoperit în anusul unui agent FSB arestat de ucraineni arată cum a ajuns Ungaria un hub al spionajului rusesc

3 Foarte interesante amănunte!

4 Lumea interlopă este în doliu

5 „Vladimir Putin a căzut pe scări și a făcut pe el”