Preşedinte de consiliu judeţean, trimis în judecată de DNA

Preşedinte de consiliu judeţean, trimis în judecată de DNA

Unele dosare sunt instrumentate de procurorii DNA într-un timp record. La mai puţin de o lună după ce a fost prins în flagrant luând mită, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a fost trimis în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest, a inculpatului IOȚCU PETRU NICOLAE, președinte al Consiliului Județean Arad, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. 

Au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, inculpații NEDELCIU ADRIAN, director executiv al Direcției Tehnice Investiții din cadrul Consiliului Județean Arad, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, şi PĂTRAȘCU ALIN MIRCEA, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, a pretins de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, administrator al unei societăți comerciale, suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Județean Arad, pentru atribuirea preferențială a unui contract de achiziție publică privind "Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad", în valoare de 1.600.000 de euro.

În aceeași perioadă și în același scop, inculpatul Nedelciu Adrian, în calitate de director executiv al Direcției Tehnice Investiții în cadrul Consiliului Județean Arad, a acceptat promisiunea remiterii de către inculpatul Pătrașcu Alin Mircea a unor sume de bani pentru a determina funcționari din subordine să atribuie preferențial contractul respectiv.

Astfel, inculpații Ioțcu Petru Nicolae și Nedelciu Adrian au solicitat și au determinat funcționari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferențial și au stabilit prin dispoziție comisia de evaluare a ofertelor depuse, influențând pe membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească ca și câștigător al procedurii societatea menționată anterior în asociere cu o altă firmă.

Urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăți.

La data de 22 iulie 2015 inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a primit printr-un intermediar, de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, suma de 35.000 lei, iar inculpatul Nedelciu Adrian a primit prin intermediul aceluiași intermediar suma de 10.000 de lei, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului respectiv.

La data de 24 iulie 2015 inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a primit de la inculpatul Pătrașcu Alin Mircea, prin intermediul aceluiași intermediar, suma de 10.000 euro, urmând ca în cursul lunii august 2015, inculpatului să-i fie remisă și diferența de 20.000 de euro din suma totală pretinsă, pentru ajutorul și sprijinul dat în atribuirea contractului.

Cu ocazia remiterii sumei de 10.000 euro, inculpatul Ioțcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupție, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumelor de bani găsite asupra celor trei inculpați, după cum urmează:

- suma de 21.800 de euro, găsită asupra inculpatului Ioțcu Petru Nicolae, 
- suma de 10.000 de lei, găsită asupra inculpatului Nedelciu Adrian și 
- suma de 21.000 de euro, găsită asupra inculpatului Pătrașcu Alin Mircea. 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Direcției Generale Anticorupție. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...