Președintele Iohannis, în vizită oficială în Slovacia

Președintele Iohannis, în vizită oficială în Slovacia

Președintele Klaus Iohannis începe miercuri o vizită oficială de două zile în Republica Slovacia, unde urmează să se întâlnească cu omologul său Andrej Kiska și cu premierul Robert Fico.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile cu demnitarii slovaci se vor concentra pe principalele teme de interes curent pentru cele două țări, cu accent pe intensificarea cooperării economice bilaterale, securitatea energetică a regiunii și europeană, cu precădere în contextul evoluțiilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene și în perspectiva președinției slovace a Consiliului UE de anul viitor. Evoluțiile de securitate — cu accent pe flancul estic al NATO și situația din vecinătatea estică, criza migrației și coordonarea în cadrul Uniunii Europene, cooperarea regională sunt alte teme care vor fi abordate.

La Bratislava, șeful statului va avea convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele slovac și va susține o declarație de presă comună cu acesta.

Tot miercuri, președintele Iohannis va participa la un dejun de lucru oferit, în onoarea sa, de președintele Consiliului Național al Republicii Slovace, Peter Pellegrini, și la deschiderea Forumului bilateral al oamenilor de afaceri români și slovaci, împreună cu președintele Andrej Kiska.

Șeful statului va avea și convorbiri cu premierul slovac, Robert Fico, iar apoi se va întâlni cu reprezentanți ai tinerilor profesioniști români care își desfășoară activitatea în regiunea Bratislava. Seara, președintele slovac va oferi un dineu oficial în onoarea șefului statului român.

Joi, președintele Iohannis va merge la Zvolen unde va depune coroane de flori la Cimitirul militar al Armatei Române, împreună cu omologul său slovac, și va participa la o ceremonie de decorare a veteranilor slovaci participanți la de-al Doilea Război Mondial. Șeful statului va avea și o scurtă întâlnire cu veterani slovaci și localnici, organizată de primarul orașului, Lenka Balkovicova.

Din delegația care îl însoțește pe șeful statului fac parte noul ministru al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, și consilierii prezidențiali Leonard Orban, Ion Oprișor, Cosmin Marinescu, Laurențiu Ștefan și Andrei Muraru. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 Americanii au umblat la „cutia cu maimuțe” și le-au trimis ceva special ucrainenilor

5 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…