Primarul Brașovului, George Scripcaru, rămâne în libertate

Primarul Brașovului, George Scripcaru, rămâne în libertate

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, va fi cercetat în continuare în stare de libertate, sub control judiciar, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri contestația DNA, decizia fiind definitivă. Tot sub control judiciar vor fi cercetați în continuare și cei doi oameni de afaceri puși sub acuzare în acest dosar, respectiv Mihai David (fost director Hidroelectrica SA) și Simina Costan (care controlează SC BEPCO SRL Ghimbav), în cazul lor instanța înlăturând interdicția de a lua legătura unul cu celălalt.

Pe 30 iunie, Curtea de Apel Brașov a a respins cererea DNA de arestare preventivă a primarului George Scripcaru, acesta având control judiciar pe o perioadă de 30 de zile, cu interdicția de a părăsi țara.

Primarul municipiului Brașov este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit — 4 infracțiuni.

DNA susține că, în perioada 2010-2012, George Scripcaru, în baza unei înțelegeri prealabile cu Simina Costan, Mihai David și o altă persoană, a acționat pentru obținerea de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri) prin preluarea activelor, licențelor și activității CET SA de către o societate comercială administrată de aceștia din urmă, înființată în acest scop și care nu dispunea de experiență în domeniu.

În urma demersurilor întreprinse, Scripcaru și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și ar fi determinat alți funcționari publici din cadrul Consiliului Local Brașov, precum și din cadrul societăților deținute de acesta, SC CET SA și SC Tetkron SRL, să își îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, consecința fiind adoptarea unor hotărâri și semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăți au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalți doi suspecți, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit.

În plus, arată DNA, în perioada 2011-2012, a fost achiziționată, în mod nelegal, energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populației. Consecința a fost prejudicierea primăriei municipiului Brașov cu suma de peste 24,4 milioane, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Anchetatorii au reținut că, în contextul derulării programului 'Termoficare 2006-2015, căldură și confort" aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/ 2011, cu ocazia derulării achiziției publice 'interconexiune rețea de transport apă fierbinte, zona Nord", în valoare de peste 6 milioane lei, și ca urmare a unei înțelegeri prealabile frauduloase cu primarul, lucrarea a fost atribuită către o firmă controlată de Călin Pop.

În actul de acuzare se precizează că respectivul contract a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condițiile în care societatea comercială administrată de Călin Pop nu era autorizată să facă astfel de lucrări, fiind, de altfel, singurul participant la licitație. Mai mult, au constatat procurorii, angajații SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din septembrie 2011, deși contractul s-a încheiat abia în octombrie 2011.

"În schimbul atribuirii acestei lucrări, George Scripcaru i-ar fi pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiți în mod necuvenit de la Primăria Brașov (aproximativ 100.000 euro) să fie utilizați de acesta din urmă pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) și pentru achiziționarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din 2012. Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curții de Conturi, verificând relația comercială desfășurată de Primăria Brașov cu firma lui Călin Pop, au constatat că beneficiarul, primăria, a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu pentru municipiul Brașov și un folos necuvenit pentru societatea respectivă", mai spune DNA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

2 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Cam are dreptate omul ăsta în ce spune...

5 Uite un articol care merită citit!