Primarul din Tulcea, Constantin Hogea, a fost arestat preventiv pentru luare de mită

Primarul din Tulcea, Constantin Hogea, a fost arestat preventiv pentru luare de mită

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, reţinut de DNA pentru luare de mită, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii de vineri a Tribunalului Galaţi, care a dispus instituirea controlului judiciar în cazul lui Cornel Georgescu, administrator al unei firme. 

Constantin Hogea şi Cornel Constantin Georgescu, reţinuţi de DNA pentru mai multe infracţiuni, au fost duşi, vineri, la Tribunalul Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Magistraţii Tribunalului Galaţi au admis propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a primarului din Tulcea, Constantin Hogea, acuzat de luare de mită şi de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, iar în cazul lui Cornel Constantin Georgescu, administratorul unei firme, instanţa a decis instituirea controlului judiciar.

Înainte de hotărârea instanţei, Eugen Morozov, unul dintre avocaţii primarului din Tulcea, declara că, dacă decizia va fi una nefavorabilă pentru edil, ea va fi atacată pe toate căile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Galaţi l-au reţinut pe primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, pentru luare de mită, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată, şi pe Cornel Constantin Georgescu, administratorul unei firme, pentru dare de mită.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, faţă de soţia primarului, Valeria Hogea, administrator al unei societăţi comerciale, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, în formă continuată.

Procurorii i-au mai pus sub control judiciar pe Valer Constantin Pop şi Maria Brudiu, arhitectul şef şi, respectiv, secretarul Primăriei Tulcea, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În perioada în care se află sub control judiciar, Valeria Hogea, Valer Pop şi Maria Brudiu trebuie să se prezinte la Poliţia municipiului Tulcea în zilele stabilite prin programul de supraveghere, precum şi la Direcţia Naţională Anticorupţie, ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, aceştia trebuie să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi au interdicţie să se apropie de persoanele menţionate în ordonanţele de dispunere a controlului judiciar sau să comunice cu acestea, direct sau indirect, pe orice cale.

Procurorii fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane.

Potrivit anchetatorilor, în 26 octombrie 2007, Constantin Hogea, Valer Constantin Pop şi Maria Brudiu au semnat şi au eliberat pentru firma administrată de Cornel Constantin Georgescu o autorizaţie de construire a unui bloc de locuinţe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fără a fi obţinute avizele prealabile de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Apării Naţionale, conform legislaţiei în vigoare.

"Această acţiune a avut ca urmare obţinerea de către firma respectivă a dreptului de a construi un bloc de locuinţe cu încălcarea condiţiilor legale, dar şi un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite", scriau procurorii în ordonanţele de reţinere.

În urma înţelegerii cu Cornel Georgescu privind autorizaţia de construire, dar şi pentru a proteja intereselor financiare ale acestuia, a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii şi execuţie lucrări cu Primăria Tulcea, la finalizarea lucrărilor, respectiv în 21 ianuarie 2009, primarul Constantin Hogea ar fi primit mită un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica edilului.

"Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv şi pentru a crea aparenţa că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeaşi dată, fiica şi soţia sa au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că contravaloarea locuinţei fusese achitată anterior", mai scriau procurorii în documentele citate.

Primarul municipiului Tulcea mai este acuzat că, începând din ianuarie 2015, ar fi desfăşurat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, "în sensul că, uzând de funcţia pe care o deţinea, s-a comportat ca administrator de fapt al unei societăţi comerciale" care aparţine soţiei sale.

"Concret, în scopul obţinerii pentru sine a unor foloase materiale necuvenite reprezentând sume de bani provenite din închirierea unor spaţii pentru clipuri publicitare, inculpatul Hogea Constantin s-a interesat despre situaţia juridică a unui imobil din municipiul Tulcea pe care se află amplasat un panou publicitar electronic, preţul practicat pe piaţă pentru prestarea unor asemenea servicii, obţinerea unor modele de contracte de închiriere spaţiu publicitar, depunerea de diligenţe pentru realizarea spoturilor publicitare, asigurarea asistenţei tehnice de specialitate pentru punerea în funcţiune a panoului şi asigurarea întreţinerii funcţionării acestuia", precizau procurorii.

În acest caz, procurorii DNA au făcut, joi dimineaţă, percheziţii la sediul Primăriei Tulcea, la locuinţa primarului Constantin Hogea, la sediul Primăriei Tulcea şi la mai multe firme care ar fi încheiat contracte cu Primăria.

Joi după-amiază, primarul municipiului Tulcea şi soţia acestuia au fost duşi la sediul DNA Galaţi, pentru audieri, unde anterior fusese adusă şi o angajată a Primăriei. Întrebat de jurnalişti despre presupusele fapte de corupţie de care este acuzat, primarul Constantin Hogea a răspuns: "Sunteţi drăguţi".

Joi noapte, la ieşirea de la DNA Galaţi, Teodor Borisov, avocatul lui Constantin Hogea, declara, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că primarul din Tulcea este acuzat de către procurorii DNA de luare de mită în legătură cu un apartament şi că a primit "foarte rău" vestea reţinerii pentru 24 de ore.

Constantin Hogea este la al treilea mandat consecutiv de primar al municipiului Tulcea.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…