Primarul și viceprimarul din Miercurea Ciuc rămân în arest la domiciliu

Primarul și viceprimarul din Miercurea Ciuc rămân în arest la domiciliu

Curtea de Apel București a decis definitiv vineri ca primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, și viceprimarului Domokos Szoke să fie cercetați în continuare în arest la domiciliu, într-un dosar în care sunt acuzați de DNA de abuz în serviciu. Curtea de Apel București a respins contestația DNA și a menținut decizia Tribunalului București din 30 aprilie.

Potrivit DNA, primarul Robert Raduly este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni), instigare la abuz în serviciu și conflict de interese, iar viceprimarul Domokos Szoke, de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

DNA susține că Raduly a aprobat ilegal o autorizație de construcție, pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia.

"În baza relațiilor dintre Raduly și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității, acesta a aprobat, în septembrie 2014, autorizația pentru efectuarea unor lucrări de construcție la imobil și amenajare a spațiului aferent (parcări și alei în proximitatea acestuia), în condițiile în care documentațiile depuse pentru aprobare nu îndeplineau condițiile legale", declară procurorii.

DNA menționează că, în perioada iulie — septembrie 2014, în condițiile în care Casa de Cultură a Sindicatelor — Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii și față de aceasta s-a deschis procedura de insolvență, Robert Raduly a determinat o persoană, desemnată de instanță să fie administrator judiciar al debitoarei, să accepte vânzarea către Primăria Miercurea Ciuc, la un preț subevaluat, a unui imobil deținut de Casa de cultură.

În acest scop, s-a stabilit să fie desemnat un evaluator, astfel încât acesta să menționeze degradări și uzuri inexistente, apte să justifice o evaluare a imobilului situată sub cea reală.

Procurorii susțin că primarul și viceprimarul au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă. Plățile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primărie și această societate, în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adițional.

"Plățile s-au efectuat în condițiile în care documentația întocmită de această firmă a fost restituită de 3 ori de OCPI Harghita, în mod succesiv, din cauza nerespectării unor condiții legale și pentru nesocotirea unor standarde tehnice, fiind refuzată recepția lucrărilor de către instituția menționată, sigura abilitată pentru aprobarea lucrări de cadastru general la nivelul județului. Actele întocmite de SC Topo Service, pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară la nivelul municipiului Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate", precizează DNA.

Anchetatorii au constatat că Domokos Szoke a determinat modificarea ilegală, în favoarea unei persoane, a unui contract de închiriere ce are ca obiect închirierea de către o societate a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale.

De asemenea, Domokos Szoke, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primărie pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de peste 1,3 milioane lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de SC Garden Center Grup SRL, din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren mai mare decât cea reală.

După executarea lucrărilor, au constatat procurorii, Domokos Szoke a semnat și avizat documentații justificative prin care au fost acceptate plățile pentru lucrări aferente unei suprafețe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

3 De citit!

4 Blinken a dat Moscovei un document scris care l-a înfuriat pe Lavrov

5 Studiu israelian / Mărimea contează mai mult decât am crede