Procurorii militari au finalizat ancheta în cazul a 36 de evrei ucişi de soldaţii români în 1941

Procurorii militari au finalizat ancheta în cazul a 36 de evrei ucişi de soldaţii români în 1941

Procurorii Parchetului Militar Iaşi au finalizat ancheta în cazul unui masacru comis în vara anului 1941, în pădurea Vulturi, unde au fost ucişi 36 de evrei, şi au clasat dosarul după ce au stabilit că execuţiile au fost comise de către Detaşamentul 6 Vânători, potrivit INSH "Elie Wiesel".

Procurorii militari au finalizat ancheta în cazul a 36 de evrei ucişi de soldaţii români în 1941 (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Potrivit Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului (INSH) "Elie Wiesel", Parchetul Militar Iaşi a finalizat, în martie 2014, ancheta cu privire la masacrul comis în iunie 1941, de către Detaşamentul 6 Vânători, condus de generalul Gheorghe Stavrescu.

Ancheta în acest caz a fost începută în 2010, când în pădurea Vulturi, comuna Popricani, au fost găsite, într-o groapă comună, mai multe oseminte umane.

Iniţial, cercetările au fost susţinute de procurorii civili, după care, pentru că existau suspiciuni că este vorba despre crime de război, au fost preluate de procurorii militari.

În urma cercetării la faţa locului şi expertizelor criminalistice amănunţite, s-a stabilit că este vorba despre 36 de persoane, dintre care 15 bărbaţi, nouă femei şi 12 copii, unul având mai puţin de doi ani, care au murit cu mai mult de 30 de ani în urmă, toţi de origine semită.

În acelaşi timp, la faţa locului s-au descoperit şi mai multe tuburi de cartuşe, de producţie românească.

După audierea mai multor persoane, între care şi un martor cheie care, la data masacrului avea vârsta de 17 ani şi care a fost ridicat de acasă, de către soldaţii români, după ce a fost confundat cu un tânăr evreu, procurorii militari au stabilit cu certitudine că masacrul a fost comis de oamenii conduşi de generalul Stavrescu.

Procurorii au clasat dosarul, după ce au stabilit că, după mai bine de 70 de ani de la comiterea faptelor, este foarte greu să mai fie găsit vreun vinovat.

De altfel, potrivit arhivelor Ministerului Apărării Naţionale, general Gheorghe Stavrescu a murit de tuberculoză, în ianuarie 1951, în închisoarea de maximă siguranţă Aiud, unde fusese condamnat la detenţie pe viaţă şi muncă silnică, pentru crime de război legate de masacrul evreilor de la Iaşi.

Alţi doi ofiţeri aflaţi în subordinea sa, despre care s-a dovedit că au participat la uciderea victimelor, au murit pe front.

"Este foarte importantă finalizarea acestui dosar, pentru că este pentru prima dată din 1945, de la Stânca Roznovanu, când găsim o groapă comună care provine din al doilea Război Mondial şi care are legătură cu tragedia evreilor din România. Este primul act juridic care dovedeşte existenţa holocaustului din România", a declarat Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel".

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție