Profesorul Ion Marin (Universitatea Hyperion) apare drept coordonator științific pentru 24 de lucrări semnate de deținuți

Profesorul Ion Marin (Universitatea Hyperion) apare drept coordonator științific pentru 24 de lucrări semnate de deținuți

Prof. univ.dr. Ion Marin de la Universitatea Hyperion apare drept coordonator științific pentru 24 de lucrări publicate de deținuți în ultimii doi ani, conform unei situații a cărților publicate din 2006 pana în 2015, transmisă de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea AGERPRES. Printre deținuții ale căror lucrări l-au avut drept coordonator științific pe Ion Marin se numără Sorin Roșca Stănescu, Dan Păsat, Dumitru Rebegea, Dan Diaconescu și Florentin Scalețchi.

Prof. univ.dr. Viorel Cojocaru de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport a coordonat 15 lucrări semnate de oameni de fotbal precum George Becali, Gheorghe Popescu, Ioan și Victor Becali, Mihai Stoica, Cristian Borcea și Vasile Avram.

La rândul său, prof. univ.dr. Dumitru Miron de la Academia de Studii Economice din București a fost coordonator științific pentru nouă lucrări publicate în ultimii doi ani, dintre care opt semnate de Dan Voiculescu.

Conf. univ. dr. Eliodor Tanislav a coordonat șapte lucrări, printre autori fiind Marius Locic și Cătălin Voicu. La alte cinci lucrări semnate de Cătălin Voicu apare drept coordonator conf. univ. dr. Dan Voinea.

Conf. univ. dr Eugen Nicolăescu (Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir) apare drept coordonator la o lucrare semnată de Marius Petcu, iar mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, la două lucrări semnate de George Becali.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, afirma recent că există suspiciuni cu privire la caracterul științific al unor cărți scrise de deținuți, subliniind că a cerut lista cu recomandările scrise ale profesorilor universitari și "nu va fi deloc timidă" să ia măsuri dacă se vor constata încălcări ale legii.

"Fac o analiză foarte serioasă pornind de la faptul că, din 2013, asistăm la o creștere absolut impresionantă a numărului de lucrări și doresc, împreună cu ANP, să analizez cum s-a aplicat această procedură și, dacă voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu voi fi deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziție (...). Ceea ce vă promit, nu numai că în 2016 cifra nu va crește, ci sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gauss și, dacă nu reușim să abrogăm această dispoziție, să coborâm la numărul rezonabil o lucrare științifică în penitenciar într-un an", a declarat Raluca Prună pe 6 ianuarie la Digi 24.

Ministrul Justiției a arătat că prevederea legală privind posibilitatea scăderii pedepselor pentru cei care scriu lucrări științifice în detenție datează din anul 1969, însă problemele au început în ultimii ani, când a crescut foarte mult numărul cărților scrise de deținuți.

"Din anul 2007 în 2010, am avut o lucrare pe an la nivelul sistemului penitenciar din România. În 2011, am avut trei lucrări, în 2012 — șase, în 2013 — 11, 2014 — 69, în timp ce în 2015 am avut un vârf de 331 de lucrări științifice. Am cerut ANP și am dat publicității lista completă cu aceste lucrări și sigur că rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numește 'Zborul unui suflet gol' sau 'Biruință în suferință' poate fi calificată lucrare științifică. Asta prevede legea și avem un regulament de aplicare a legii și avem o decizie care s-a adoptat de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor în 2011, care prevede detaliat care este procedura de urmat în situația în care o persoană condamnată dorește să scrie o lucrare științifică. Această procedură cere, printre altele, ca persoana care dorește să scrie o asemenea lucrare științifică să atașeze cererii sale o recomandare scrisă de la un profesor universitar sau conferențiar, care atestă importanța temei alese în domeniul științific respectiv (...). Am cerut pentru lucrările din 2015 să mi se pună la dispoziție toate recomandările scrise ale profesorilor universitari sau conferențiarilor. Pot exista anumite îndoieli, citind numai titlurile, că unele lucrări nu pot fi calificate ca lucrări științifice", a spus Raluca Prună.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dănuț Lupu, condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare. „Mergem înainte, ce să facem”

2 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

3 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

4 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

5 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile