Radu Tărniceriu, suspendat din funcțiile de judecător și președinte al Tribunalului Militar Iași

Radu Tărniceriu, suspendat din funcțiile de judecător și președinte al Tribunalului Militar Iași

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât marți suspendarea lui Radu Tărniceriu din funcțiile de judecător și de președinte al Tribunalului Militar Iași ca urmare a trimiterii în judecată a acestuia pentru săvârșirea cu intenție a unor infracțiuni.

"Hotărârea Secției pentru judecători a Consiliului a fost luată în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare și art. 62 alin. (1) lit. a) și alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare", se arată într-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat luni că l-a trimis în judecată pe președintele Tribunalului Militar Teritorial Iași, Radu-Dimitrie Tărniceriu, pentru trafic de influență, precum și pentru participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapte reținute pentru perioada când ocupa funcția de președinte al Tribunalului Iași.

Potrivit DNA, în urma intabulării în mod fraudulos a unui teren în suprafață de 282 ha teren proprietate de stat pe numele unei firme controlate de primarul comunei Gorban, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și comuna Gorban au suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199,51 de lei.

DNA Iași a dispus trimiterea în judecată și a lui Ioan Leonte, primar al comunei Gorban, județul Iași, în perioada 2004-2012, în prezent comisar la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru cumpărare de influență, participație improprie la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și uz de fals.

Alături de cei doi au mai fost trimiși în judecată Emanuel Osoianu, acuzat de trafic de influență și participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, Gina Păcuraru (fostă Iacob), asociat unic și administrator al SC Lichidator Master Consulting IPURL Iași, firmă care fusese desemnată lichidator al SC Pescăruș SA, pentru participație improprie la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, și Florin Diaconu, consilier juridic în cadrul Agenției Domeniilor Statului — Reprezentanța Teritorială Iași, pentru aceleași infracțiuni.

De asemenea, a mai fost trimisă în judecată și societatea controlată de fostul primarul din Gorban Ioan Leonte — SC Pescăruș 2005 SRL Gorban, pentru cumpărare de influență, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, instigare la infracțiunea de fals intelectual și uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007-2011, Ioan Leonte, prin acțiuni de fals și abuzuri în serviciu, prin cumpărare de influență, cu ajutorul coinculpaților Florin Diaconu, Gina Păcuraru, Emanuel Osoianu și Radu-Dimitrie Tărniceriu, a făcut demersuri astfel încât un teren în suprafață de 282 ha teren proprietate de stat să fie intabulat, în mod fraudulos, pe numele firmei SC Pescăruș 2005 SRL Gorban, județul Iași, pe care o controla.

"Terenul respectiv se afla parțial în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și parțial în domeniul public al comunei Gorban. Demersurile au fost materializate ca urmare a pronunțării deciziei civile nr. 423/22.09.2010 a Tribunalului Iași — Secția Civilă, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 606/03.12.2010 a Curții de Apel Iași — Secția civilă, ceea ce a determinat intabularea nelegală a dreptului de proprietate al societății menționate asupra terenului în cauză în cartea funciară a localității Gorban", se mai arată în comunicat.

Astfel, în perioada august 2010 — septembrie 2010, Ioan Leonte ar fi promis că le va da suma de 50.000 de euro lui Emanuel Osoianu și judecătorului Radu-Dimitrie Tărniceriu pentru ca, împreună, să facă intervenții pe lângă magistrații din cadrul Tribunalului Iași implicați în soluționarea cauzei civile sus menționate, promisiune acceptată de cei doi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro