Raport IJ la controlul lucrărilor deținuților: S-a constatat existența unei reglementări insuficiente

Raport IJ la controlul lucrărilor deținuților: S-a constatat existența unei reglementări insuficiente

Inspecția Judiciară a constatat, în urma controlului privind aplicarea dispozițiilor în cazul eliberării condiționate a deținuților care au scris cărți, că există o reglementare insuficientă și că lipsesc criteriile obiective în stabilirea caracterului științific al lucrărilor elaborate și publicate, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

"Din verificări a rezultat faptul că situația diferă de la un penitenciar la altul. Sunt penitenciare cu un număr mai ridicat de astfel de lucrări — Rahova, Jilava, Poarta Albă, Găești, Drobeta Turnu Severin, dar și penitenciare unde nu au existat cereri pentru elaborarea unor lucrări științifice — Târgu Mureș, Botoșani. Una dintre vulnerabilități este reprezentată de faptul că există o insuficientă reglementare a condițiilor și procedurii în care persoanele private de libertate beneficiază de liberarea condiționată ca urmare a elaborării unor lucrări științifice. O altă disfuncție constatată ar fi lipsa unor criterii obiective în stabilirea caracterului științific al lucrării elaborate și publicate", a precizat oficialul IJ la solicitarea AGERPRES.

Alin Alexandru a arătat că reglementările în această materie se rezumă doar la art. 96 alin. 1 lit. f) în legătură cu dreptul persoanelor private de libertate de a beneficia de reducerea pedepselor pe baza elaborării unor lucrări științifice. Potrivit concluziilor IJ, deși legea impunea obligativitatea adoptării unui regulament de aplicare a dispozițiilor Legii 254/2013, până la data efectuării verificărilor, acesta nu a fost elaborat.

Referitor la vulnerabilitățile reținute de către inspectori, Alin Alexandru a menționat că IJ va da publicității raportul de control în integralitate după ce plenul se va pronunța asupra acestuia. Inspecția Judiciară a înaintat raportul în 15 decembrie 2015 către Consiliul Superior al Magistraturii, urmând ca Secția de judecători să îl discute în ședința viitoare.

Controlul a vizat o perioadă de doi ani, respectiv 2014 și 2015.

Plenul CSM a dispus în 15 septembrie 2015 sesizarea IJ pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozițiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal de către judecătorii de supraveghere a privării de libertate și instanțele de judecată.

Alin Alexandru a precizat că inspectorul șef a dispus prin ordin, în 29 septembrie 2015, constituirea unei echipe de control formate din șase inspectori judiciari având în vedere complexitatea verificărilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /