Regizoarea și scenarista Malvina Urșianu a murit, la 88 de ani

Regizoarea și scenarista Malvina Urșianu a murit, la 88 de ani

Regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, cunoscută pentru realizarea unor filme precum „Întoarcerea lui Voda Lăpușneanu” (1979), „Liniștea din adâncuri” (1982) sau „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983), s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. 

Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu s-a născut la 19 iunie 1927, în comuna Guşoieni, judeţul Vâlcea, într-o familie de boieri. A studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie şi biblioteconomie de la Arhivele Statului şi a urmat cursul experimental de cinematografie ţinut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu.

A studiat singură filmele regizorilor străini şi şi-a început cariera ca asistentă de regie pentru documentarele lui Jean Georgescu numite „Petrolul” şi „Pădurile”.

Primul film regizat de ea a fost „Bijuterii de familie” (1957), inspirat din nuvela lui Petru Dumitriu, dar nu a putut termina producţia. În 1958 i s-a înscenat un proces de demascare şi a fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, a fost arestată şi închisă. În plus, timp de 8 ani a fost interzisă în cinematografie.

În perioada 1968-1987 a realizat opt filme: „Gioconda fără surâs” (1968), „Serata”, (1971), „Trecătoarele iubiri” (1974), „Întoarcerea lui Vodă Lapuşneanu” (1979), „Liniştea din adâncuri” (1982), „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983), „O lumină la etajul zece” (1984), „Figuranţii” (1987).

Apoi şi-a întrerupt activitatea până în 1995, când a revenit cu filmul de televiziune „Aici nu mai locuieşte nimeni”, al cărui scenariu fusese refuzat de cinematografie. În 2002 a apărut filmul „Ce lume veselă”. În anul 2003 i s-a decernat premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru acest film, marcând retragerea Malvinei Urşianu din activitate. A fost căsătorită cu scriitorul si publicistul Paul Anghel, decedat in 1995.

De-a lungul carierei a colaborat cu actori celebri: Gina Patrichi, Silvia Popovici, Gheorghe Dinica, George Constantin, George Motoi si altii.

În această seară, de la ora 21.00, TVR Internaţional aduce un omagiu Malvinei Urşianu, prin difuzarea filmului „Trecătoarele iubiri”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

3 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 Revoltă în marina rusă? / Mai mulți marinari au trimis o scrisoare către Putin și Șoigu, refuzând să lupte în Ucraina