Roberto Ababei se aștepta să fie promovat într-o funcție superioară la IGPR (referat DNA)

Roberto Ababei se aștepta să fie promovat într-o funcție superioară la IGPR (referat DNA)

Comisarul șef Roberto Ababei le-a spus unor apropiați că, din informațiile pe care le avea, urma să fie promovat pe o funcție de conducere, superioară celei pe care o deținea, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a fostului director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București (DGPMB).

Informația apare într-o discuție pe care Ababei a purtat-o cu două persoane în biroul său, pe data de 27 august. Când a aflat de posibila promovare, unul dintre interlocutori i-a solicitat sprijinul directorului general adjunct al DGPMB pentru rezolvarea în mod ilegal problemelor de natură penală ale societății comerciale pe care o deținea.

"Interlocutor: Doamne ajută! Tu îți dai seama ce mișto ar fi?! Putem să mai facem și noi un blat?
Ababei: Ei, asta! Alea care se făceau erau nimicuri. Numai de-alea din (...) păi, cum faci tu la... ciorbițe și încă un ardei.
Interlocutor: ...(râde)...
Ababei: Deci, ală e ... obligatoriu, îl pui acolo că vrea omu', nu-l vrea... nu?
Interlocutor: ...(râde)...
Ababei: Poate îl mai întrebi la o smântână, 'vrei și cu smântână?'
Interlocutor: ...(râde)...
Ababei: Că la ciorba de burtă... nu mai... deci, pe bune...
Interlocutor: Da
Ababei: Sau mici fără muștar...
Interlocutor: Aia e... aia e...
Ababei: Mai... cred că e mai... mai corect așa spus".

Potrivit procurorilor, comisarul șef Roberto Ababei a încercat în acest mod să-i asigure pe interlocutori că "după numirea sa pe o funcție superioară își va folosi influența derivată din respectiva funcție pentru rezolvarea în mod favorabil a problemelor de natură penală" pe care cei doi le aveau.

Adjunctul Poliției Capitalei, Roberto Ababei, reținut miercuri seară de procurorii DNA pentru trafic de influență, a fost arestat preventiv, joi, de Tribunalul București.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituției, în perioada 14 iulie — 6 august, Roberto Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București, în mod direct și pentru sine, a primit de la doi oameni de afaceri suma totala 13.000 euro (în doua tranșe 3.000 respectiv 10.000 euro) și produse alimentare, lăsându-i pe aceștia să creadă că, prin funcția deținută, are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de evaziune fiscală săvârșite de cele două persoane, în legatură cu activitatea firmei pe care o administrau.

"În același context, inculpatul Ababei le-a creat persoanelor respective impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei care conduce, îndruma și controlează activitatea serviciului menționat, promițând, în mod repetat oamenilor de afaceri, că îi va determina pe funcționarii publici din DGPMB să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări", susțin procurorii.

În urma anchetei DNA, inspectorul general al Poliției Române a dispus, joi, eliberarea din funcție a lui Ababei și punerea lui la dispoziția unității, urmând ca situația raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcție de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale