Românii vor cheltui pentru vacanţe de Paşte 11 mil. euro. Destinaţiile interne s-au scumpit cu 12-15%

Peste 90.000 de români vor pleca în vacanţe de Paşte, majoritatea în ţară, şi vor cheltui aproape 11 milioane de euro, hotelurile şi pensiunile din destinaţiile interne mărind tarifele faţă de anul trecut cu 12-15%, rezultă din datele transmise de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.

Românii vor cheltui pentru vacanţe de Paşte 11 mil. euro. Destinaţiile interne s-au scumpit cu 12-15% (Imagine: Shutterstock)

Astfel, aproape 87.000 de români vor merge în staţiuni din ţară de Paşte, nivel similar celor de anul trecut.

Proprietarii de structuri de cazare din ţară aşteaptă, potrivit FPTR, încasări de peste 28 de milioane de lei în minivacanţa de Paste, cu 14% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Din aceste date, corelate cu estimările federaţiei de anul trecut, rezultă că hotelurile şi pensiunile din România au mărit tarifele cu 12-15% în acest an.

Contactat de MEDIAFAX, vicepreşedintele FPTR, Dragoş Răducan, a afirmat că hotelieriiRomânii vor cheltui pentru vacanţe de Paşte 11 mil. euro nu au mai putut ţine tarifele constante, aşa cum au făcut-o în ultimii ani, din cauza scumpirilor din această primăvară.

"În ultimii ani, din cauza scăderii puterii de cumpărare şi, implicit, a reducerii numărului de turişti, proprietarii de structuri de cazare au ţinut tarifele constante sau le-au crescut cu 1-2% pe an. Scumpirile din această primăvară a obligat hotelierii să majoreze tarifele, pentru că nu mai puteau face faţă cheltuielilor", a explicat Răducan.

El a spus că alături de cei 28 de milioane de lei cheltuiţi pentru cazare, românii mai alocă alte 21 de milioane de lei pentru transport, masă şi alte cheltuieli. În total, cheltuielile ajung la aproape 50 de milioane de lei, respectiv 11 milioane de euro.

În topul preferinţelor turiştilor se află, ca de obicei, pensiunile, unde sunt aşteptaţi peste 63.000 de turişti.

Datorită capriciilor vremii care permit practicarea sporturilor de iarnă în această perioadă, staţiunile montane vor fi şi ele solicitate de românii care vor să petreacă Paştele la înălţime şi să schieze.

Chiar dacă hotelierii au pus la dispoziţie 25.000 de locuri, doar 15.000 de turişti vor ajunge la munte de Paşte.

În staţiunile balneare sunt aşteptaţi aproximativ 10.000 de turişti, iar pe Litoral, deşi hotelierii au pregătit 2.000 de locuri pentru Paşte, sunt rezervate doar 10% dintre ele.

Deşi Delta Dunării nu este o destinaţie solicitată pentru petrecerea sărbătorilor pascale, din cele 550 de locuri disponibile, 50% sunt rezervate până la această dată.

"În ultimii ani, cheltuielile se extind în această perioadă cu bugetul alocat distracţiilor şi meselor festive. Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii în afară de cazare şi mic dejun este de 100 de lei pe zi, astfel că în această perioadă se aşteaptă încasări suplimentare de peste 21 milioane de lei", se mai arată în comunicatul Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Deşi agentiile de turism au pus la dispoziţia turiştilor aproximativ 8.000 de locuri pentru destinaţii externe, vremea şi numărul mic de zile libere au făcut ca doar 50% din ele să fie vândute. Ţările care atrag cei mai mulţi români de Paşte sunt Grecia, Bulgaria şi Austria.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 FAKE de proporții! Firea, preoteasa neagră a PSD, o îngroapă și pe Dăncilă! Oamenii sunt indignați de ce a put…

4 CULISE / Replica lui Manda care-a făcut-o pe Dăncilă să plângă: „Nu vreți dvs. să vorbiți în engleză?”

5 Femeia cu sârmă și-a șters postarea! Comentariile au rămas: „Mahalagioaică ordinară” „Mănânci căcat!”

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici