Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Rose: Bugetul pe 2015 include fonduri pentru baza Deveselu şi pentru dezvoltarea interceptorilor

Proiectul de buget pe 2015 include fonduri pentru terminarea lucrărilor la baza Deveselu, precum şi pentru dezvoltarea interceptorilor care vor fi amplasaţi în România, a declarat, miercuri, la Bucureşti, Frank Rose, adjunctul secretarului de stat pentru politica spaţială şi de apărare.

Rose: Bugetul pe 2015 include fonduri pentru baza Deveselu şi pentru dezvoltarea interceptorilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Frank Rose a precizat că proiectul de buget pe 2015, prezentat în luna martie de preşedintele Barack Obama, prevede o sumă de 8,5 miliarde de dolari pentru programele de apărare antirachetă, bani care vor fi alocaţi pentru investiţii în sistemul de apărare antirachetă din SUA şi în cele din ţările aliate.

"În ceea ce priveşte apărarea antirachetă din SUA, este vorba de interceptori cu rază lungă de acţiune care să apere Statele Unite de ameninţările cu rachetă din Coreea de Nord şi Iran, dacă această ţară va dezvolta în viitor astfel de sisteme cu rază lungă de acţiune", a declarat oficialul american, la masa "Missile Defence - A true commitment for the Allied security", organizată la Institutul Diplomatic Român.

Rose a explicat, totodată, că va creşte numărul de interceptoare cu rază lungă de acţiune de la 30 la 44, va fi creat "un nou kill vehicle", precum şi "un radar care să aibă capacitatea de a face faţă unor ameninţări mult mai sofisticate".

Referitor la România, Frank Rose a precizat că "va continua finanţarea pentru a termina lucrările la baza Deveselu". "De asemenea, sunt incluse fonduri, în jur de 225,7 milioane de dolari, pentru a începe achiziţionarea de materiale pentru baza din Polonia. Majoritatea achiziţiilor pentru echipamente la baza Deveselu au fost deja aprobate de Congres", a spus Rose.

De asemenea, proiectul de buget include şi bani pentru a continua dezvoltarea interceptorilor, inclusiv a celor care vor fi amplasaţi în România.

"Într-o perioadă de constrângeri bugetare în SUA, faptul că alocăm 8,5 miliarde de dolari în bugetul pe 2015 este un semn clar al importanţei pe care Statele Unite o acordă apărării antirachetă, inclusiv din România şi Polonia", a mai spus adjunctul secretarului de stat.

El a reiterat faptul că lucrările la Deveselu se încadrează în buget.

"Ne încadrăm în buget şi suntem în grafic astfel încât Deveselu să devină operaţională în 2015", a precizat diplomatul american, adăugând că şi faza a treia a EPAA (Abordarea Europeană Adaptivă în Etape), din Polonia, se derulează conform calendarului, pentgru a deveni operaţională în 2018.

La masa rotundă a fost prezent şi preşedintele Institutului Diplomatic Român, Dan Petre, precum şi Adrian Davidoiu, director general în cadrul MAE.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 PORNREVENGE. Site-urile porno sunt încă pline cu numele Anei Birchall

2 ALERTĂ Dragoș Anastasiu, patronul Eurolines, despre care se spune că va fi premierul României, a vândut afacer…

3 HOPA! Dan Turturică, veste proastă pentru „băieții” care-au pus mâna pe Dăncilă: SUA nu uită și nu iartă!

4 VIDEO Momentul când o jandarmeriță îl gazează mortal pe bărbatul din Vatra Dornei. Un martor a avertizat-o că …

5 Președintele, călcat în picioare după decizia CCR! Din păcate, Ioana Ene Dogioiu are dreptate!

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze