Săndesc: Mortalitatea generală a pacienților din Colectiv este de 21,71%

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a declarat miercuri că mortalitatea generală a pacienților răniți în urma tragediei din clubul Colectiv este, în prezent, de 21,71%.

"Mortalitatea generală a pacienților internați în acest moment este de 21,71%. Pe categorii: la pacienții tratați în țară 20,35%, la pacienții internați în străinătate de 25,64%. Mortalitatea mai mare la pacienții transferați în străinătate se explică prin gravitatea mai mare a acestor pacienți. Trebuie precizat că din cei trei factori decisivi pentru mortalitatea la pacienții arși — vârsta, suprafața arsă și leziunile inhalatorii de căi aeriene și plămâni — acești pacienți au avut două lucruri grave: suprafața și leziunile pulmonare și o mare șansă: tinerețea lor", a afirmat Săndesc, într-o conferință de presă, la Ministerul Sănătății.

El a adăugat că, din toți pacienții internați, 65,13% au prezentat leziuni pulmonare mixte.

"Ei au necesitat toți intubație orotraheală și ventilație mecanică și toți pacienții decedați sunt din această categorie a pacienților cu leziuni pulmonare. Mortalitatea în rândul acestor pacienți este de 33,33%, procentul acesta au murit din cei care au necesitat măsuri de terapie intensivă avansate, ventilație mecanică și alte tehnici", a spus Săndesc.

Potrivit acestuia, analiza se face în comparație cu datele existente în literatura de specialitate.

"În ultima analiză a arsurilor majore în Europa publicate în revista Critical Care în 2010 se arată că mortalitatea la acest tip de patologie este una în care se încadrează mortalitatea pacienților noștri atât cei care au fost tratați în străinătate, cât și în țară. (...) La un studiu din Japonia mortalitatea s-a ridicat la 33,66%, practic valorile pe care le-am prezentat la pacienții noștri cu leziuni pulmonare. În alt studiu, publicat în revista "Burnes", mortalitatea poate să urce până la 83%. În analiza europeană se spune clar că prezența leziunilor pulmonare este de natură să multiplice riscul de mortalitate de opt până la zece ori", a explicat Săndesc.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Claudia Stănescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima