SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 decembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 decembrie

Ortodoxe Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle Duminica dinainte Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Greco-catolice Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Strămoșilor trupești de la Adam până la Sf. Iosif, logodnicul Născătoarei de Dumnezeu). Sf. m. Iuliana din Nicomidia Romano-catolice

Duminica a 4-a din Advent 

Ss. Petru Canisiu, pr. înv.; Mihea, profet

Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia este pomenită în calendarul creștin ortodox la 21 decembrie.

A trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și era din cetatea Nicomidia, (în Bitinia, regiune din nord-vestul Asiei Mici), dintr-o familie de neam ales. Părinții voiau să o căsătorească cu un tânăr care nu era creștin. Sfânta Iuliana, creștină fiind, a refuzat însoțirea. Acest fapt a atras mânia tânărului păgân, care odată ajuns în funcția de eparh al provinciei a încercat, cu acordul tatălui muceniței, să o facă să se lepede de Hristos. Neputând să o înduplece să își lase credința, prigonitorul a maltratat-o cu cruzime, ucigând-o în cele din urmă cu sabia.

Trupul Sfintei Mucenițe Iuliana a fost luat de o femeie de rang nobiliar din Roma, pe nume Sofia, care l-a dus în casa sa. După o vreme a zidit o biserică frumoasă în numele Sfintei Mucenițe și a pus într-însa sfintele ei moaște.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...