SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 decembrie

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 decembrie

Ortodoxe Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle Duminica dinainte Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Greco-catolice Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Strămoșilor trupești de la Adam până la Sf. Iosif, logodnicul Născătoarei de Dumnezeu). Sf. m. Iuliana din Nicomidia Romano-catolice

Duminica a 4-a din Advent 

Ss. Petru Canisiu, pr. înv.; Mihea, profet

Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia este pomenită în calendarul creștin ortodox la 21 decembrie.

A trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și era din cetatea Nicomidia, (în Bitinia, regiune din nord-vestul Asiei Mici), dintr-o familie de neam ales. Părinții voiau să o căsătorească cu un tânăr care nu era creștin. Sfânta Iuliana, creștină fiind, a refuzat însoțirea. Acest fapt a atras mânia tânărului păgân, care odată ajuns în funcția de eparh al provinciei a încercat, cu acordul tatălui muceniței, să o facă să se lepede de Hristos. Neputând să o înduplece să își lase credința, prigonitorul a maltratat-o cu cruzime, ucigând-o în cele din urmă cu sabia.

Trupul Sfintei Mucenițe Iuliana a fost luat de o femeie de rang nobiliar din Roma, pe nume Sofia, care l-a dus în casa sa. După o vreme a zidit o biserică frumoasă în numele Sfintei Mucenițe și a pus într-însa sfintele ei moaște.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Antonia m-a întrebat dacă fac sex anal, iar Velea m-a scuipat și m-a înjurat de morți!”

2 De citit!

3 „Aici e România, sunteți nebuni la cap?” / Interlopii români, război fără precedent cu mafia albaneză după ce te…

4 Soțul i-a luat copiii, iar sora a vândut-o proxeneților / Iadul trăit de o româncă, în Spania / A fost salvată de …

5 Roxen / „Sunt un băiat în corp de fată”