Satu Mare: Președintele CJ vrea să schimbe numele județului

Satu Mare: Președintele CJ vrea să schimbe numele județului

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vrea să schimbe denumirea județului în Sătmar, susținând că astfel se restabilește o denumire istorică și se renunță la interpretarea de "sat mai mare". "Nu este corect să porți denumirea de Satu Mare un județ, ce suntem noi, sat mai mare? Municipiul poate să fie Satu Mare, nu avem nimic împotrivă, dar județul și în perioada interbelică a fost Sătmar. M-au acuzat unii că maghiarizez județul, dar nu e așa, în maghiară e Szatmar, în română e Sătmar și în germană era Zothmar. În Maramureș trăiesc maramureșeni, în Bihor bihoreni, numai în Satu Mare trăiesc sătmăreni, dar numele județului e altul, noi atunci ar trebui să fim satumareni. Dacă noi suntem sătmăreni, județul ar trebui să se numească Sătmar. E o regulă de trei simplă. Trebuie să mergem înapoi. Numele județului e corect? Nu e corect. Nu ar încurca pe nimeni", a declarat Adrian Ștef miercuri, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, pentru schimbarea numelui ar trebui organizat un referendum și nici nu ar trebui schimbate actele de identitate decât la expirarea acestora.

"Ar trebui organizat un referendum. Se poate organiza în aceeași perioadă cu alegerile locale, eu la asta m-am gândit. Schimbarea de nume mie mi se pare de bun simț", a adăugat acesta.

Ștef a mai anunțat că va face demersuri pentru schimbarea denumirii, după ce a fost încurajat de oameni atât de etnie română, cât și maghiară sau de șvabi. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”