Șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova controla o firmă cu afaceri în domeniul agriculturii (referat DNA)

Șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova controla o firmă cu afaceri în domeniul agriculturii (referat DNA)

Șeful Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Prahova, Constantin Ispas, controla o firmă din domeniul agricol, deși prin lege îi era interzis să desfășoare activități economice, potrivit referatului prin care DNA a solicitat arestarea preventivă a polițistului. 

"Ofițerul Ispas Constantin, având gradul de comisar-șef de poliție și funcția de șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova, administrează în fapt și coordonează activitățile derulate de către SC Iahim Logistik SRL, acționar unic și administrator al societății fiind fiul său, Ispas Mihai Constantin. (...) Activitățile economice derulate personal de către Ispas Constantin, prin intermediul firmei (...) ce aparține fiului său, student anul IV la o facultate din Brașov, contravin statutului său, fiind încălcate prevederile art. 45 alin. 1, lit. g din Legea nr. 360, privind Statutul Polițistului", se arată în referat.

Faptul că Ispas era adevăratul administrator al afacerilor familiei reiese, potrivit procurorilor anticorupție, din mai multe convorbiri telefonice interceptate de anchetatori.

"Acest fapt rezultă în mod explicit din discuția purtată în data de 12.12.2014, (...) când Ispas Constantin (...) a fost apelat de o doamnă, persoană care îi spune acestuia 'Am dus laptele la Ploiești' și din cea avută în data de 15.12.2014, când Ispas Constantin a fost apelat de o doamnă (...) care i se adresează celui în cauză 'Nu veniți să vă dau banii'", se menționează în referatul DNA.

Într-o altă conversație telefonică, din martie 2015, Constantin Ispas discută cu un bărbat despre anumite tranzacții economice:

"Bărbat: Să trăiți! Puteți să treceți pe la mine?
Ispas: Alo? Alo?
Bărbat: Alo, da.
Ispas: E târziu mâine? Că nu știu când ajung nici în seara asta, am niște probleme și...
Bărbat: Bine, haideți mâine, dar rugămintea mea... mâine, că am și eu o plată mai mare de făcut și strâng ultimul...
Ispas: Păi, îmi spuneți cât trebuie să vă dau și, dacă nu pot să vin, vi-i las undeva.
Bărbat: Da. (către altcineva — n.n.) Păi, Mari, cât are domnu' Ispas?
Ispas: Nu v-aud.
Bărbat: 2.940.
Ispas: Îmhî! Ați scăzut și alea, diferența aia, nu?
Bărbat: Da, da, da! Păi, când veniți, vă dau exact ce, cum e.
Ispas: Că v-am zis că a ieșit diferența aia de 300.
Bărbat: Da, da, la ăla de 250 de kile care a-ți spus dumneavoastră că a ieșit mai puțin sau...
Ispas: Bine. Da.
Bărbat: Și să-mi trimiteți și avizul, cine vine cu...
Ispas: Da, da.
Bărbat: Bine, bine.
Ispas: Auziți? Alo?
Bărbat: Da. Da, da.
Ispas: Deci, dacă nu pot eu să vin să mă întâlnesc cu dumneavoastră, vi-i las în câmp. E o problemă dacă nu am acuma toți, vă dau 20 și 9 vi-i dau când iau salariul?
Bărbat: Da, nu-i nicio problemă. Hai, nu-i nicio problemă, ce să...  Da, asta e, ce să facem!?
Ispas: Nu am acuma că a trebuit să cumpăr ceva și d-asta.
Bărbat: Bine, bine, bine.
Ispas: Dacă nu, mă împrumut și vi-i dau, nu-i problemă. Dacă aveți nevoie neapărat de toți.
Bărbat: Da. Vroiam să cumpăr poimâine, joi sau vineri, am vorbit să îmi aducă o mașină, d-aia.
Ispas: Îmhî! Bine, haideți că cel târziu mâine...
Bărbat: Bine, bine. Hai, vedeți ce puteți face. Bine, vă mulțumesc. Să trăiți!
Ispas: Să trăiți!".

Potrivit procurorilor DNA, din conținutul conversațiilor telefonice rezultă faptul că Ispas a fost implicat "în activități economice privind cultivarea și comercializarea cerealelor, a plantelor leguminoase și producătoare de semințe oleaginoase, achiziționând în acest sens și o gamă variată de utilaje agricole". De asemenea, polițistul era interesat de achiziționarea unor produse agricole și nutrețuri necesare dezvoltării activităților de creștere a bovinelor, ovinelor și caprinelor, precum și de producerea de băuturi alcoolice.

Constantin Ispas, șeful SJA Prahova, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de corupție, după ce Tribunalul Prahova a admis propunerea procurorilor DNA.

În același dosar, ofițerul de poliție judiciară Emanuel Saghel, care este șef serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, a fost plasat sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al DNA, Constantin Ispas este cercetat pentru luare de mită, trafic de influență (trei infracțiuni), spălare de bani, cercetare abuzivă, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...