Șeful Statului Major General, la exercițiul ROUSOFEX 15 desfășurat la poligonul Capu Midia

Șeful Statului Major General, la exercițiul ROUSOFEX 15 desfășurat la poligonul Capu Midia

Șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, a asistat, marți, cu prilejul Zilei distinșilor vizitatori, la un exercițiu tactic demonstrativ desfășurat la poligonul Capu Midia, în cadrul exercițiului multinațional ROUSOFEX 15.

"Este un exercițiu al forțelor speciale, la care au participat atât țări membre NATO, cât și țări partenere, un exercițiu deosebit de intens pregătit cu mult timp în urmă. Scenariul exercițiului a fost realizat în anul 2013, el s-a executat într-o primă etapă, anul trecut, când s-a pregătit, condus și finalizat faza de instruire prin simulare, iar anul acesta a fost planificată, condusă și executată partea practică a exercițiului", a declarat, la finalul exercițiului, șeful Statului Major General.

Potrivit directorului exercițiului, comandantul Componentei de Operații Speciale din Armata României, colonelul Marius Crăciun, forțele pentru operații speciale s-au înființat în urmă cu 12 ani, ele ajungând în prezent la un nivel ridicat de pregătire în prezent.

"Forțele pentru operații speciale din Armata României au doar 12 ani de existență. Acest exercițiu încununează eforturile din ultimii 12 ani, iar eforturile pe care le-am făcut în toată această perioadă s-au văzut, am avut rezultate deosebite. Pot să spun că am ajuns la un nivel extraordinar de interoperabilitate cu colegii și partenerii din Alianță. (...) Anii mulți de misiuni desfășurate în teatrul de operații Afganistan și-au spus cuvântul, experiența pe care am acumulat-o acolo se vede în succesul acestui exercițiu", a menționat colonelul Crăciun.

Unul dintre militarii participanți la exercițiu, căpitanul Laurențiu Șerban, căruia i-a fost amputat piciorul stâng după ce a fost rănit într-o explozie în timpul unei misiuni în Afganistan, a menționat că infirmitatea nu îl împiedică să își poată desfășura în continuare activitatea militară, în condițiile în care a beneficiat de o proteză performantă.

"Nu au fost emoții, nu e prima oară când fac acest lucru, dar e prima dată când fac acest antrenament în această ipostază publică și, în același timp, cu amputația pe care am suferit-o în teatrul de operații din Afganistan. După cum observați nu este un impediment pentru a putea să mergem mai departe, eu și toți cei care sunt în situația mea. (...) Aveam destul de multe planuri la acel moment, planuri din punct de vedere al carierei, dar ele nu s-au terminat, după cum vedeți, continuă mai departe. Între timp au apărut și planurile personale, au apărut și soția și copilul", a afirmat căpitanul Laurențiu Șerban.

Exercițiul tactic demonstrativ care s-a desfășurat la poligonul Capu Midia a vizat modul de intervenție al Detașamentului de Operații Speciale pentru neutralizarea unui obiectiv important controlat de inamic.

ROUSOFEX 15 este un exercițiu cu trupe în teren al Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) la care participă aproximativ 1.500 de militari, cu peste 100 de mijloace de luptă, din Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Polonia, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, în cooperare cu structuri ale Ministerului Afacerilor Interne și ale companiei OMV Petrom.

Scopul exercițiului, care se desfășoară între 16 și 26 iunie în garnizoanele Bacău, Brăila, Buzău și Constanța, poligoanele de la Babadag și Capu Midia, aerodromurile din Bacău, Boboc, Ianca și Mihail Kogălniceanu, este de a antrena structuri ale FOS pentru planificarea, organizarea, conducerea și executarea unei operații speciale independente.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...