Sondaj IRES: Românii sunt mai optimiști de Paște în acest an decât în anii precedenți

Sondaj IRES: Românii sunt mai optimiști de Paște în acest an decât în anii precedenți

Starea de spirit a românilor este una de relativ optimism în preajma Sărbătorilor de Paști, relevă un sondaj de opinie dat publicității, vineri, de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). 'La nivelul general al populației, starea de spirit înainte de Sărbători este una de relativ optimism, nemulțumirea față de direcția în care merge țara este mult mai scăzută decât în anii precedenți în această perioadă. Jumătate dintre respondenți cred că direcția în care se îndreaptă țara este una greșită, în timp ce 40% cred că direcția este bună. Spre comparație, în perioada 2010-2013, în  perioada Sărbătorilor Pascale, proporția celor care apreciau drept greșită direcția în care merg țara se situa între 69% (în 2013) și chiar 80% (în 2011)', se arată în concluziile studiului.

Totuși, optimismul românilor este în scădere față de sfârșitul anului trecut.

'Schimbarea de poziționare a românilor cu privire la indicatorului legat de direcția țării a survenit după momentul 16 noiembrie 2014, moment în care s-a înregistrat o explozie de optimism (55% dintre cei chestionați declarau la acel moment că direcția este una pozitivă), fiind primul moment după mulți ani în care indicatorul de direcție a fost evaluat în termeni pozitivi. Pe de alte parte însă, de la începutul lunii martie 2015, trendul este unul descendent — 49% dintre respondenții participanți la un studiu IRES, la începutul lunii martie, declarau că direcția este una bună, în timp ce la începutul lunii aprilie, raportul se inversează, iar direcția țării este din nou evaluată negativ', se arată în cercetarea sociologică a IRES.

De asemenea, românii sunt optimiști și în privința banilor.

'Perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă având în vedere că procentul celor care spun că banii pe care îi au pentru Sărbătorile de Paști le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii ani — 39% în 2015 față de 38% în 2013 sau chiar 22% în anul 2011. Totuși, aproape jumătate dintre cei chestionați cred că în acest an vor cheltui la fel ca și anii trecuți pentru sărbătorile pascale', relevă studiul IRES.

Patru din 10 respondenți spun că suma alocată pentru acest an se situează între 100 și 500 de lei iar aproape un sfert dintre cei chestionați declară că vor cheltui între 501 și 1.000 de lei. 11% dintre participanții la studiu — cu 4% mai mulți decât în anul 2013 — susțin că bugetul familiei pentru acest an se situează între 1.001 și 1.500 de lei.

Studiul IRES a fost realizat în perioada 4-6 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de 1.006 persoane și cu eroare de 3%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”