SRI: Atacuri cibernetice asupra unor site-uri românești, cu mesaje islamiste radicale, anti-israeliene și pro-palestiniene

SRI: Atacuri cibernetice asupra unor site-uri românești, cu mesaje islamiste radicale, anti-israeliene și pro-palestiniene

Site-urile unor instituții de învățământ superior și de administrație publică au fost supuse unor atacuri cibernetice începând cu jumătatea lunii decembrie 2014, a anunțat vineri Serviciul Român de Informații, precizând că în cursul acestor atacuri au fost promovate mesaje islamiste radicale, anti-israeliene și pro-palestiniene, unul dintre site-uri fiind al Patriarhiei Române.

"Pe fondul acțiunilor desfășurate de grupările hacktiviste la nivel mondial, au fost semnalate, cu o frecvență crescută, și atacuri cibernetice derulate asupra unor sisteme informatice aparținând unor entități publice sau private din România, realizate și în scopul promovării unor mesaje de propagandă islamistă. Acest gen de entități agresoare derulează, în mod continuu, acțiuni de identificare a vulnerabilităților de securitate cibernetică, pe care le exploatează imediat sau conjunctural. În țara noastră au fost înregistrate atacuri cibernetice asupra site-urilor aparținând unor instituții de învățământ superior și de administrație publică, începând cu jumătatea lunii decembrie 2014. În cursul acestor atacuri au fost promovate mesaje islamiste radicale, anti-israeliene și pro-palestiniene", menționează într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Potrivit acestuia, un alt eveniment, aflat și în atenția mass-media, s-a derulat în perioada 9-12 ianuarie 2015, când gruparea de hackeri SECURITY CREWZ a derulat atacuri de tip defacement împotriva unor site-uri web aparținând unor instituții publice, asociații și societăți comerciale din România.

"Aceste atacuri au afectat integritatea și disponibilitatea conținutului, au promovat mesaje ideologice pro-Califat. Menționăm că gruparea de hackeri SECURITY CREWZ a revendicat, în intervalul decembrie 2014 — ianuarie 2015, atacuri similare efectuate cu succes împotriva a circa 300 de ținte din Europa, Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite. O agresiune similară, revendicată de această dată de membrii grupării tunisiene de hackeri "FallaGa Team — Tunisian Cyber Resistance", a exploatat, la data de 14 ianuarie 2015, vulnerabilități de securitate care au permis înlocuirea conținutului unor site-uri web aparținând Patriarhiei Române, cu mesaje de tip ideologic pro-musulmane, respectiv îndreptate împotriva statului francez", se arată în comunicatul SRI.

În prezent, funcționalitatea site-urilor deținute de instituțiile publice este restabilită, precizează Sorin Sava.

"Acest context complex evidențiază necesitatea implementării unor standarde minime de securitate cibernetică la nivelul sistemelor informatice deținute de entități publice și private, precum și a verificării regulate a respectării normelor și politicilor din acest domeniu. SRI și alte instituții cu responsabilități în acest domeniu au permanent în atenție agresiunile cibernetice și cooperează pentru identificarea și protejarea infrastructurilor cibernetice naționale. Menționăm că, până în prezent, atacurile cibernetice de tipul celor menționate nu au afectat infrastructuri cibernetice de interes național", subliniază SRI.

Conform sursei citate, începutul anului 2015, marcat de recrudescența fenomenului terorist în Europa, a generat creșterea la nivel internațional a numărului de agresiuni derulate în spațiul cibernetic motivate de ideologia extremistă, prin intermediul cărora agresorii își manifestă adeziunea la islamism.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /