Statele est-europene vor spori presiunea asupra NATO la o reuniune la București pentru instalarea de baze permanente

Statele est-europene vor spori presiunea asupra NATO la o reuniune la București pentru instalarea de baze permanente

Statele membre NATO din estul Europei își vor uni forțele pentru a spori presiunea asupra alianței militare de a instala baze permanente pe teritoriul lor, acestea urmând să aibă o întâlnire la București la începutul lunii noiembrie, a declarat luni un consilier al noului președinte polonez Andrzej Duda, relatează Financial Times.

Țările din flancul estic al Alianței se vor reuni la 3-4 noiembrie la București, a declarat consilierul pe politică externă al președintelui polonez, Krzysztof Szczerski, într-un prim semn de acțiune concretă din partea acestor state membre de a face lobby pentru o prezență sporită a NATO în regiune, în contextul temerilor privind o intensificare a agresiunii Rusiei.

Polonia cere de mult timp instalarea de baze permanente pe teritoriul său, iar noul președinte a făcut din aceasta o prioritate a mandatului său. Însă unele state occidentale, în special Germania, se opun ideii, temându-se că o astfel de măsură ar antagoniza Moscova și ar amplifica tensiunile dintre Europa și Rusia.

Duda a declarat săptămâna trecută pentru Financial Times că NATO nu ar trebui să trateze Polonia ca o "zonă tampon". Președintele polonez va găzdui anul viitor summitul bienal al NATO la Varșovia, unde propunerea pentru noi baze permanente în estul Europei se va afla în fruntea agendei.

"Astăzi, când ne uităm la dispersia bazelor, vedem că frontiera este Germania. NATO încă nu a luat notă de trecerea Poloniei dintre Est spre Vest", a afirmat Duda, care a fost învestit președinte la 7 august.

Astfel, liderii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România se vor reuni într-un summit la 3 și 4 noiembrie la București, a declarat luni Krzysztof Szczerski.

"Un consens în cadrul NATO trebuie să reflecte într-o măsură mai mare punctul de vedere al Poloniei", a spus el.

Președinția poloneză a anunțat de asemenea luni că prima vizită oficială în străinătate a lui Duda va fi la 23 august în Estonia , o dată simbolică și cu încărcătură politică ce marchează 76 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, un acord secret care a stabilit planul de împărțire a estului Europei între cele două puteri.

Vizita în Estonia va marca lansarea campaniei în favoarea unei prezențe sporite a NATO în regiune, pentru a răspunde ambițiilor în creștere ale Moscovei, potrivit unei surse de rang înalt din cadrul administrației de la Varșovia, citate de Reuters.

După anexarea Crimeii de către Rusia anul trecut, Polonia și țările baltice au solicitat în mod repetat Alianței Nord-Atlantice staționarea permanentă de trupe pe teritoriile lor, pentru întărirea flancului estic al organizației. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...