ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 17 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 17 DECEMBRIE

Comisiile parlamentare de buget-finanțe au avizat bugetele pe anul 2015 ale mai multor ministere și instituții.

* Premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul va aproba primele sancțiuni în cazul accidentului aviatic din Constanța și că la nivelul Departamentului de Intervenție la Situații de Urgență este nevoie de un audit extern privind nivelul de pregătire al oamenilor din sistem și procedurile aplicate în astfel de situații.

* Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a dispus preluarea de către Secția Parchetelor Militare a cauzei privind accidentul aviatic de la Siutghiol având în vedere "caracterul complex al cauzei, determinat de împrejurările în care s-a produs accidentul, de urmările grave ale acestuia, precum și de volumul și dificultatea administrării mijloacelor de probă".

* Guvernul a aprobat o hotărâre privind eliberări/numiri de prefecți și/sau subprefecți, informează Biroul de presă al Executivului. Surse oficiale au precizat pentru AGERPRES că prefectul de Constanța, Radu Volcinschi, a fost eliberat din funcție.

* Curtea Constituțională a României a decis că Legea pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migrația aleșilor locali este neconstituțională și, de asemenea, a respins sesizarea PNL cu privire la unele prevederi ale Legii pentru modificarea și completarea Legii 53/2003 — Codul muncii.

* Vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru a precizat că Legea pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 va fi retransmisă Parlamentului după ce motivarea deciziei de neconstituționalitate emisă de judecătorii CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.

* Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că afirmațiile președintelui Traian Băsescu, lansate în spațiul public în cadrul unei emisiuni televizate, pe 9 septembrie, sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

* Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că sesizarea Direcției Naționale Anticorupție privind posibila săvârșire a unor abateri disciplinare de către judecătoarea Rodica Cosma la soluționarea propunerii de arestare preventivă a lui Radu Mazăre și a lui Abraham Morgenstern este de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

* Guvernul a decis printr-o hotărâre atribuirea Vilei Lac 2 drept reședință oficială pentru președintele ales al României, Klaus Iohannis, au declarat surse oficiale pentru AGERPRES.

* Asigurarea accesului la educație, simplificarea programei școlare și realizarea de manuale noi până la începutul viitorului an școlar reprezintă câteva priorități ale noului ministru al Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu.

* Centrul unic de contact și suport al cetățenilor români din străinătate, ce include un call center, un e-mail center și un portal special dedicat celor care se află în străinătate, a fost lansat oficial la sediul Ministerului Afacerilor Externe și va deveni funcțional anul viitor.

* Procurorii DIICOT au început urmărirea penală in rem pentru amenințare în urma declarațiilor făcute în ședința Consiliului Reprezentanților Unionali al UDMR de la Târgu Mureș. DIICOT s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe 13 decembrie de la tribuna CRU al UDMR au fost făcute "declarații susceptibile de a întruni elementele infracțiunii prevăzute de art. 206 Cp săvârșită în condițiile Legii nr. 535/ 2004 privind prevenirea și combaterea terorismului".

* Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat că dosarul privind posibila existență a închisorilor CIA în România este în curs de soluționare la Secția de Urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

* Istoricul Florin Budeancă a declarat la procesul în care este judecat fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu că regimul de izolare severă din această unitate de detenție era cel mai grav, iar multe dintre ordine erau date verbal, pentru a nu exista dovezi.

* Înalta Curte de Casație și Justiție verifică legalitatea măsurii arestării preventive a fostei șefe a DIICOT Alina Bica, după ce aceasta a fost trimisă în judecată în stare de arest de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală.

* Dosarul în care președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, este acuzat de fapte de corupție a ajuns pe masa judecătorilor instanței supreme, după ce DNA l-a trimis în judecată alături de inculpații Ion Diniță, Viorel Costea, Aurelia Popescu și Cristian Emil Cirică.

* Procurorii Capitalei au dispus reținerea a 17 inculpați, dintre care 14 vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, după ce ar fi efectuat livrări intracomunitare de produse farmaceutice în valoare totală de aproximativ 160 milioane de lei, bunuri pe care le colectau de pe piața neagră, fără documente justificative.

* Biroul Politic Național al vechiului Partid Național Liberal, care va alege președintele formațiunii, copreședinte al noului PNL, se va reuni joi la Palatul Parlamentului. Teodor Atanasiu și Ludovic Orban și-au anunțat intenția de a candida.

* Înalta Curte de Casație și Justiție judecă joi cererea procurorilor de prelungire a arestării preventive a oamenilor de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, a fostului ministru Gabriel Sandu și a primarului suspendat din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, implicați în dosarul Microsoft.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina