Sulfina Barbu: Guvernul pregătește o Ordonanță care scumpește carburanții, reciclarea deșeurilor și băuturi alcoolice

Sulfina Barbu: Guvernul pregătește o Ordonanță care scumpește carburanții, reciclarea deșeurilor și băuturi alcoolice

Vicepreședintele PNL Sulfina Barbu a afirmat joi că Guvernul a pregătit o Ordonanță care modifică OUG privind fondul de mediu, care prevede scumpirea carburanților, a reciclării deșeurilor și a anumitor băuturi alcoolice, apreciind că astfel "se introduc pe ascuns noi taxe periculoase".

"Noi dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la intenția Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia României. Guvernul Ponta nu joacă corect cartea relansării fiscale. Este vorba despre o Ordonanță de Guvern pentru modificarea Ordonanței 196/2005 privind fondul pentru mediu. Modificarea acestei Ordonanței va duce la scumpirea benzinei, motorinei, reciclarea deșeurilor, depozitarea deșeurilor și diverse băuturi alcoolice", a spus Sulfina Barbu, într—conferință de presă.

În opinia acesteia, noile taxe sunt surse de bani pentru bugetul de stat necesari pentru "avalanșa de cheltuieli publice promise de premierul Ponta".

Fostul ministru al mediului a susținut că "Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-și completa bugetul de stat", adăugând că în 2014 de la acest fond a fost transferată suma de 562 de milioane de lei către bugetul de stat.

"Noile taxe propuse prin Ordonanță sunt dovezi clare că premierul promite diverselor categorii sociale creșteri salariale cu bani pe care astăzi nu-i are. Nu există nicio urgență pentru mod legii privind fondul de mediu", a spus Barbu.

Deputatul PNL a indicat că proiectul de Ordonanță este inițiat de Ministerul Mediului și este trimis în circuitul de avizare.

Sulfina Barbu a arătat că în cazul prețului la carburanți se propune o taxă de 2% din valoarea substanțelor periculoase pentru mediu, primele fiind hidrocarburile. Deputatul a exemplificat că pentru un litru de benzină taxa reprezintă 12 bani.

Ea a menționat că lista substanțelor periculoase se regăsește în lista prevăzută de HG 1408/2008.

Sulfina Barbu mai susține că taxa scumpește și anumite medicamente, precum anestezicele, produsele în care se folosește etanol și reciclarea deșeurilor nereciclabile.

"Din punctul nostru de vedere, aceste taxe vor duce la pierderea de locurilor de muncă fiindcă foarte multe firme de reciclare se vor închide, prin neatingerea țintelor privind reciclarea deșeurilor, și la sancțiuni financiare din partea UE", a argumentat deputatul PNL.

Sulfina Barbu a subliniat că PNL solicită miniștrilor să nu avizeze acest proiect de Ordonanță, pe motiv că "efectele sunt devastatoare atât pentru mediul economic, cât și pentru protecția mediului". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu