Tocurile înalte modifică mersul, putând crește riscul de gonartroză (studiu)

Tocurile înalte modifică mersul, putând crește riscul de gonartroză (studiu)

Portul pantofilor cu tocuri înalte modifică semnificativ mersul, și nu în sens pozitiv, putând chiar crește riscul de gonartroză, artroza genunchiului, scrie passionsante.be.

Se știe că tocurile înalte constituie un atu real de seducție, dar pe termen lung portul lor frecvent ar putea avea efecte nefaste. O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford (California, Statele Unite) a analizat modificările apărute în mersul femeilor, în funcție de portul tocurilor înalte sau joase (între patru și opt centimetri).

Rezultatul a fost evident: nu se modifică doar mersul, ci articulațiile genunchiului sunt supuse unor solicitări intense și unor tensiuni ridicate, cu posibile consecințe asupra cartilagiului. De aici, un risc suplimentar de dezvoltare a artrozei, susțin specialiștii, la care se adaugă la alți factori, ca genetica (ereditatea familială) și greutatea în exces.

Un studiu anterior, realizat de cercetători finlandezi, demonstrase că tocurile înalte modifică structura musculară a picioarelor și mersul în totalitate: pasul este mai scurt, activitatea mușchilor și tendoanelor este mult mai intensă, iar mușchii gambei se scurtează sub presiunea constantă exercitată asupra lor.

Specialiștii recomandă femeilor să poarte pantofi cu tocuri înalte numai ocazional, eliminând astfel riscurile menționate, încheie passionsante.be. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...