Tribunalul București: Said Baaklini, condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni închisoare în dosarul UCM Reșița

Tribunalul București: Said Baaklini, condamnat definitiv la 4 ani și 6 luni închisoare în dosarul UCM Reșița

Curtea de Apel București a decis vineri condamnarea la 4 ani și 6 luni de închisoare a lui Said Baaklini pentru tentativă la stabilirea, cu rea credință, de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor având ca urmare obținerea unor sume de bani cu titlu de rambursări de TVA și asociere în vederea săvârșirii infracțiunii, în dosarul UCM Reșița.

"Cu privire la inculpatul Bogatu Eugen, înlătură aplicarea dispozițiilor (...), privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor principală și accesorie, astfel că pedeapsa rezultantă de 2 ani și 6 luni închisoare se execută în regim de detenție. (...) Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de apelanții-inculpați Chebuțiu Adrian și Preda Coriolan-Adrian, precum și de apelantul-intimat-inculpat Bogatu Eugen împotriva aceleiași sentințe penale", se arată în decizia CAB.

Potrivit unui comunicat al DNA din 10 februarie 2011, Said Baaklini, asociat și administrator la SC Libarom Agri SRL, a fost deferit justiției pentru tentativă de stabilire cu rea-credință, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat; asociere în vederea săvârșirii faptei menționate anterior.

În același dosar au fost trimiși în judecată, pentru complicitate la infracțiunile săvârșite de Baaklini, președintele consiliului de administrație și director general al SC UCM Reșița SA, Adrian Chebuțiu, și directorul executiv al aceleiași societăți, Adrian Preda, precum și directorul Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța SA, Eugen Bogatu, acuzat de infracțiunile favorizarea infractorului și intermediere de operațiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuțiilor de serviciu, are obligația de a supraveghea și controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că la data de 31 august 2010, ca rezultat al unei înțelegeri anterioare, SC UCM Reșița SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA.

DNA precizează că factura a fost emisă pe baza unui contract conținând obligații fictive pentru cei doi contractanți, iar motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcționale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalații.

Procurorii au constatat că, pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus la obținerea, fără drept, a unor sume de bani sub formă de restituiri din bugetul de stat, inculpatul Baaklini a fost ajutat de inculpatul Chebuțiu.

DNA mai precizează că, pe 26 noiembrie 2010, în portul Constanța, marfa cumpărată a fost încărcată pe o navă având ca destinație Republica Guineea, însă exportul efectiv a fost împiedicat de intervenția parchetului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria