Tulcea: La Mahmudia se pregătește un ceaun uriaș cu borș de pește

Tulcea: La Mahmudia se pregătește un ceaun uriaș cu borș de pește

Cea de-a II-a ediție a Festivalului Arte și Artiști în Dialog a început vineri după-amiază, la Mahmudia, sâmbătă turiștii fiind așteptați la un borș de pește preparat într-un ceaun de 400 de litri. 'Am comandat la București un ceaun de 400 de litri care urmează să ajungă la Mahmudia pentru borșul de pește care va fi preparat sâmbătă și oferit vizitatorilor. Ne-am gândit la un festival al artelor pentru că orice persoană poate fi considerată artist. În fond, este o artă să fii bucătar, să fii mamă, bunică, muzician sau dansator', a declarat, pentru AGERPRES, președinta Asociației Culturale FAAD, regizoarea Iulia Mihalcea.

S-a născut la Tulcea, dar tatăl ei a avut o cherhana la Mahmudia pe care acum a transformat-o într-o pensiune, festivalul inițiat anul trecut fiind de altfel și o încercare de a promova comunitatea locală.

'Cea mai frumoasă reacție pe care am primit-o în urma primei ediții a festivalului a venit din partea bătrânilor satului care au rămas pe scaune până la finele spectacolelor. Anul acesta avem un program mai bogat, îi avem alături pe Puiu Crețu și Anda Adam și sper să ajungă borșul de pește pentru toți invitații', a afirmat inițiatoarea festivalului din Mahmudia.

Pe scena amenajată în centrul satului Mahmudia, vor susține reprezentații și ansambluri folclorice din județ. 'Avem trupa de teatru Salsovia, un ansamblu de dansuri, ansamblul comunității rușilor lipoveni și încercăm să educăm copiii în spiritul artelor', a afirmat Domnița Matfei, referent cultural în cadrul Primăriei comunei Mahmudia.

Borșul de pește care va fi preparat în ceaunul cu o adâncime de un metru va fi gătit sâmbătă de cinci bucătari, doar doi dintre aceștia urmând să fie de sex feminin, potrivit autorității comunale. 'Primul secret al borșului de pește din Mahmudia e apa de Dunăre de pe brațul Sfântu Gheorghe care face borșul foarte bun. Al doilea secret este leușteanul de Mahmudia care dă savoare borșului, iar al treilea secret este peștele care se spală doar de două sau de trei ori cu apă de Dunăre, nu cu apă minerală', a declarat Maria Cartoafă, unul din cei cinci bucătari ai borșului de pește.

Pentru prepararea borșului de pește Primăria comunei a pregătit zeci de kilograme de pește și legume. 'Cred că în domeniul activităților culturale, legea ar trebui să fie mai permisivă. Trebuie găsită o soluție pentru cei care derulează și doresc să se implice în acțiuni. Sunt o mulțime de hârtii care trebuie încheiate și nu mai ai timp să alergi', a afirmat primarul comunei Mahmudia, Gherghina Vrămuleț.

Susținerea festivalului de către autoritatea comunală se explică și prin dorința acesteia de a promova comunitatea, în contextul în care Mahmudia a avut timp de mai mulți ani singura trupă de teatru de amatori din mediul rural din România, 'Salsovia'. 'Din păcate, trupa de teatru s-a desființat în anul 2004, din cauza lipsei susținerii financiare', a menționat Vrămuleț.

În prima zi a celei de-a II-a ediții a Festivalului Arte și Artiști în Dialog va avea loc un spectacol folk susținut de Puiu Crețu care va fi urmat de proiecția unui film și de o discotecă în aer liber.

Sâmbătă, la ora 11,00, la Mahmudia va avea loc un atelier de teatru, vernisajul expoziției 'Salvați Delta', la ora 14,00, fiind programată degustarea borșului de pește. În același timp, se vor desfășura spectacole de teatru stradale, precum și momente folclorice susținute de ansambluri din județ.

Festivalul se va încheia cu spectacolul de teatru 'Fata din curcubeu' cu Tania Popa, în regia Liei Bugnar, concertul Andei Adam și o horă tradițională. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…