UPDATE Directorul Hidro Prahova Adrian Semcu, implicat într-o speță de trafic de influență (surse)

UPDATE Directorul Hidro Prahova Adrian Semcu, implicat într-o speță de trafic de influență (surse)

Directorul Hidro Prahova Adrian Semcu, aflat la sediul DNA Ploiești unde este audiat în dosarul lui Iulian Herțanu, este implicat într-o speță de trafic de influență, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Semcu este implicat în atribuirea prin influențarea Comisiei de licitații a unui contract către firma Romair Consulting, al cărui președinte este audiat în acest moment de procurorii anticorupție din Ploiești.

Surse din cadrul Hidro Prahova au declarat, pentru AGERPRES, că Romair a câștigat un contract prin care asigură asistența tehnică, proiectarea și supervizarea proiectului derulat cu fonduri europene care vizează reabilitarea și modernizare sistemelor de apă și canalizare din județ.

Conform site-ului oficial al Hidro Prahova, proiectul cu fonduri europene are o valoare de peste 162 milioane de euro, fiind semnat la Ploiești la data de 20 mai 2011.

Directorul Hidro Prahova, adus la DNA Ploiești în dosarul Herțanu

Directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, a fost adus miercuri dimineață la sediul DNA Ploiești unde va fi audiat de procurori în dosarul lui Iulian Herțanu care vizează mai multe infracțiuni în legătură cu un proiect pe fonduri europene.

La intrarea în sediul DNA, Semcu a spus, răspunzând unor întrebări, că nu știe de ce se află aici, el refuzând să răspundă atunci când a fost întrebat dacă îl cunoaște pe Iulian Herțanu.

Semcu este de câteva săptămâni directorul SC Hidro Prahova, societate la care acționar majoritar este Consiliul Județean (CJ) Prahova și prin care se desfășoară un proiect pe fonduri europene care vizează reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare din județ.

Semcu a mai fost parlamentar, prefect de Prahova dar și vicepreședinte al CJ.

Potrivit unor surse judiciare, la sediul DNA Ploiești va mai fi audiat și Gheorghe Boeru, președinte al Romair Colsunting, acesta oferind servicii de consultanță în cadrul Hidro Prahova.

Iulian Herțanu, acționar la SC Grossman Engineering Group SRL, a fost arestat preventiv pe 18 februarie și plasat ulterior în arest la domiciliu, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene și pentru evaziune fiscală.

Aceleași acuzații au fost reținute și în cazul oamenilor de afaceri Mihail Marian Coman și Vladimir Răzvan Ciorbă.

În aceeași cauză, sunt cercetați sub control judiciar Mircea Cosma, președinte al CJ Prahova, și deputații Vlad Cosma și Sebastian Ghiță, cei din urmă fiind acuzați de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus începerea urmăririi penale și împotriva omului de afaceri Liviu Munteanu, a directorului de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, și a directorului SC Grossmann, Ilie Drăgan.

Procurorii le-au mai audiat în această cauză pe mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, și pe sora acestuia, Alexandra Herțanu.

Cercetările în acest dosar vizează modul în care a fost acordat în ianuarie 2012 un contract având ca obiect "Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic" de către SC Hidro Prahova SA Ploiești (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) asocierii SC Grossman Engineering Group SRL — SC Euro Construct Trading 98 SRL.

DNA susține că, în perioada 2011 — 2015, Iulian Herțanu — administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL și angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorbă — administrator/asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL și CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL și Mihail Coman — administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și însușirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit de Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma a fost atins, spun anchetatorii, urmărirea penală relevând deturnarea și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei și sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit). AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…