UPDATE Șeful Serviciul Județean Anticorupție Prahova ar fi primit bani pentru inițierea unor anchete (surse)

UPDATE Șeful Serviciul Județean Anticorupție Prahova ar fi primit bani pentru inițierea unor anchete (surse)

Șeful Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA), Constantin Ispas, ar fi primit bani în mod repetat pentru inițierea unor anchete împotriva unor lucrători din Poliție implicați în soluționarea unui dosar de evaziune fiscală, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Potrivit surselor citate, din anul 2011 și până în prezent Ispas a efectuat, în mod repetat, operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește și în prezent, constând în administrarea și coordonarea efectivă a activităților derulate de o firmă la care acționar unic și administrator figurează fiul său, Mihai Constantin Ispas.

Astfel, Constantin Ispas ar fi primit, în mod repetat, de la două persoane, sume importante de bani pentru ca, prin exercitarea atribuțiilor de serviciu, să inițieze și să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de Poliție implicați în soluționarea unui dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, având ca obiect săvârșirea de către cei doi a infracțiunii de evaziune fiscală.

De asemenea, în vara anului 2012, în calitate de șef al SJA Prahova, Ispas i-a transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă o percheziție domiciliară dispusă într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Totodată, în perioada 2010-2014, Ispas, folosindu-și influența asupra unor funcționari cu atribuții de control din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești — Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova și Gărzii Naționale de Mediu — Comisariatul Județean Prahova, a intervenit pentru protejarea activității comerciale prezumtiv ilicite derulate de administratorul unor firme, încasând periodic diverse sume de bani, prin intermediul unor societăți controlate de fratele său, Ion Ispas, și fiul său, Mihai Constantin Ispas, menționează sursele citate.

Pentru a da o aparentă legalitate plăților, au fost înregistrate în evidențele contabile documente reprezentând operațiuni comerciale fictive privind prestarea unor servicii între părți, acte de comerț care în realitate nu au avut loc.

De asemenea, șeful SJA Prahova este acuzat că, în calitate de șef al SJA Prahova, ar fi pretins și primit câte 10.000 euro, în două tranșe, de la un denunțător, căruia i-a cerut și să dea un ajutor financiar unei societăți controlată de un apropiat al său, constând în acordarea unui împrumut de 200.000 lei și încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil proprietatea denunțătorului, pentru care prețul de 400.000 euro nu a fost achitat în realitate de apropiatul său.

Conform surselor citate, în schimbul acestor pretenții Ispas s-a angajat să îl determine pe ofițerul coordonator din cadrul BCCO Ploiești, comisarul șef Saghel Emanuel, să instrumenteze dosarul penal înregistrat la DIICOT Ploiești, având ca obiect activitatea desfășurată de societatea denunțătorului, astfel încât să se creeze o situație favorabilă celui cercetat în cauza penală respectivă.

Totodată, în perioada anilor 2010 — 2013, Constantin Ispas l-ar fi determinat, în mod repetat, pe administratorul unei firme să creeze avantaje materiale societății comerciale administrată de o persoană din cercul său relațional, iar în schimbul acestor intervenții, șeful SAJ Prahova a primit diverse foloase materiale, între care sume de bani, libertatea de alimentare a autoturismului său cu motorina din parcul auto al firmei controlate de apropiatul său, sau achitarea costurilor unui concediu pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, susțin sursele citate.

Șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA), Constantin Ispas, a fost adus, luni dimineață, la sediul DNA Ploiești, acesta fiind flancat de lucrători de la trupele speciale.

Conform unor surse judiciare, acesta este cercetat pentru trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Situație explozivă la vârful Armatei Rusiei

2 ULTIMA ORĂ Prima „decapitare” la vârful Armatei Rusiei după „măcelul” din Crimeea!

3 Canalul rus „General SVR: Putin a recunoscut cu ușile închise eșecul din Ucraina. Planul prin care încearcă un „haos controlat”

4 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

5 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!