Vâlcea: Localnicii unui cătun din Lăcusteni cară apa potabilă ca în evul mediu, cu ajutorul cobiliței

Vâlcea: Localnicii unui cătun din Lăcusteni cară apa potabilă ca în evul mediu, cu ajutorul cobiliței

Sătenii dintr-un cătun al comunei vâlcene Lăcusteni sunt nevoiți să apeleze la un mijloc tradițional oltenesc din evul mediu pentru a se aproviziona cu apă, de la 5-6 kilometri distanță. Ei folosesc cobilița, un dispozitiv din lemn cu două capete pentru fixarea găleților, exact cum foloseau strămoșii lor.

Primarul din Lăcusteni, Marin Puchin, spune că pe agenda primăriei există extinderea sistemului de apă și canalizare, însă, deocamdată, pentru cele 20 de gospodării din cătun, majoritatea bătrâni, lipsa apei din pământ este o mare problemă.

"La prima vedere, da, acest transport cu cobilița are farmec, vine din istorie, este emblema oltenească. Un mod mult mai util de a duce două găleți cu apă este cu cobilița și nu căruțul sau cu ambele mâini. Oltenii au fost ceva mai inventivi și au găsit aceasta unealtă mult mai ușoară și care, în echilibru perfect, nu mai pune nicio greutate pe umeri. În fine, povestea este însă mai tristă, în acest cătun, situat pe deal, pământul este sărac în izvoare și apa este undeva la adâncime foarte mare. Noi o să încercăm extinderea rețelei de apă, rețea cu care avem probleme jos, în sat, dar vom încerca să aducem și aici rețeaua, pentu că populația este extrem de îmbătrânită", a precizat Puchin.

Cătunul Contea se află pe coama unui deal sărac în izvoare iar cele mai apropiate surse de apă sunt jos, la șoseaua principală, unde aceste familii coboară cu cobilița pentru a se aproviziona.

De altfel, în acest cătun toți localnici posedă cel puțin o cobiliță, fiecare membru al familiei având una potrivit vârstei.

"Copii încă de la 10 ani știu să poarte o astfel de cobiliță. Pentru ei este ceva normal", a adăugat Puchin.

Cobilița este o tijă de lemn curbata, cu toarte, cârlige sau crestături la cele două capete, care se poarta pe umeri și servește la transportarea găleților cu apă sau a coșurilor.

Dacă apa potabilă o cară cu cobilița, pentru animale, fiecare gospodărie are săpat un "gâldan" în curte, un fel de bazin cu pereți argiloși, unde se strânge apa de ploaie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina