VIDEO/Traian Băsescu: Serviciile secrete s-au implicat în campanie, deşi pe 10 septembrie am atenționat să nu o facă. Voi avea o discuţie luni, după primul tur. Să nu creadă că m-am culcat

VIDEO/Traian Băsescu: Serviciile secrete s-au implicat în campanie, deşi pe 10 septembrie am atenționat să nu o facă. Voi avea o discuţie luni, după primul tur. Să nu creadă că m-am culcat

Președintele Traian Băsescu a declarat joi seară, în cadrul emisiunii „Bună seara, România”, de pe B1 TV, că este clar că serviciile secrete s-au implicat în campania electorală, deși i-a chemat la discuții, pe 10 septembrie, pe șefii SRI și SIE, pentru a-i atenționa să nu se implice în campanie.

La scurt timp, fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale.

În acest sens, președintele a precizat că imediat după primul tur de duminică, va avea o discuție cu șefii SRI în cursul zilei de luni.

„Este clar că serviciile s-au implicat în campanie. Este clar că au fost lucruri în neregulă, în condițiile în care pe 10 septembrie 2014 am chemat șefii celor două servicii și primadjuncții lor și i-am atenționat să nu se implice în campania electorală”, a afirmat președintele.

„Implicarea lui Meleșcanu cred că nu mai are nevoie de explicații. Atenționarea a fost pe 10 septembrie, a plecat de la mine după care a început să strângă semnături pentru candidatură. Aveam oarecare informații, dar la acel moment trebuia să-mi spună că va trece la strâns semnături. N-a făcut-o, asta e clară implicare a serviului în jocuri politice”, a continuat președintele.

Băsescu: Serviciile secrete s-au implicat în campania electorală

Totodată, Traian Băsescu s-a declarat nemulțumit de jocurile pe care le fac serviciile secrete.

„La vârful serviciilor secrete se fac niște jocuri care nu îmi plac. Deși au fost atenționați au zis că nu o să-mi dau eu seama până la urmă. m-au subestimat. Voi avea o discuție cu ei luni, imediat după primul tur”, a precizat președintele.

El a precizat ca nu este vorba de un esec al reformarii serviciilor secrete, dar acestea au devenit extrem de puternice si nu exista un sistem de control al lor.

"Tentatia serviciilor e sa iasa din statutul de instrument. E tentatia normala in orice tara cand nu are un sistem eficient de control", a declarat presedintele, inainte de a adauga:

"Eu in mandatul meu i-am controlat. Imi e clar ca s-au angajat unii care stiu le-a si transmis Victor Ponta, daca ajung, aveti inaltimea cu un cap mai putin, si atunci s-au canalizat pentru sustinerea lui Iohannis, altii pentru Ponta, dar amandoi vor fi niste marionete", a continuat Basescu, mentionand insa ca serviciile au ramas "perfect loiale" in relatia cu el, dar "in acelasi timp s-au bagat niste jocuri care nu sunt ale lor".

In opinia sa, serviciile secrete "isi cauta noul stapan, dar pana cand noul stapan invata sa fie stapan risca sa fie ele stapanul lui".

"Isi fac treaba dar s-au bagat unde nu le fierbe oala, e un semnal rau", a continuat Basescu, subliniind insa ca nu va pleca de la Cotroceni "lasand acest lucru neclarificat".

Presedintele a precizat ca nu este vorba de serviciile secrete in ansamblul lor, ci "cativa oameni din conducerea serviciilor care neprivind la interesul de neutralitate al serviciului au sarit calul".

"Eu le-am strunit cat cat am fost presedinte acum catre sfarsitul mandatului la varf se fac niste jocuri care nu imi plac", a mai spus Traian Basescu, adaugand: "Vorbim de cativa lideri care desi au fost atentionati au zis ca nu o sa imi dau eu seama pana la urma. M-au subestimat (...) Si in societate a ajuns aceasta perceptie, ca serviciile se implica, eu confirm, dar voi avea o discutie luni, dupa primul tur".


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...