Vlad Moisescu, la sediul central al DNA pentru a asista la percheziția informatică

Vlad Moisescu, la sediul central al DNA pentru a asista la percheziția informatică

Fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, urmărit penal în cauza care îl vizează și pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat, marți, la sediul central al DNA pentru a asista la percheziția informatică efectuată de specialiștii acestei structuri. Dosarul care îl vizează pe Moisescu este instrumentat de DNA Ploiești, însă percheziția informatică are loc la sediul central al DNA, întrucât aici există aparatura necesară verificării dispozitivelor ridicate de procurori în urma perchezițiilor din cursul lunii iunie, au afirmat surse judiciare.

Vlad Moisescu este urmărit penal sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență în formă continuată într-o cauză conexată la dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu.

În aceeași cauză sunt vizați primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, consilierul personal al acestuia, Ioana Costescu, și consilierul local de la sectorul 1 Ion Brad.

Potrivit DNA, încă din 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu administrația locală.

"Suspectul Moisescu coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, suspecții Costescu și Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Andrei Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora. Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Moisescu, Costescu, Brad, Chiliman și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv — filiala sector 1", susțin procurorii.

DNA arată că diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

"Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei, respectiv 38.481.488 lei. Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria sectorului 1 București către firma respectivă, în perioada 2007 — 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată", au mai reținut anchetatorii. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 Un fost senator PSD îl dezbracă de secrete pe liderul PSD / „Diploma lui Ciolacu este falsă, cel mai probabil. E…

3 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …

4 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…

5 Birchall, cu colții în jugulara lui Streinu-Cercel: Se pare că imunitatea parlamentară bate imunitatea medical…