Brazilia | Corupție: Procurorul general cere Curții Supreme deschiderea a 83 de noi anchete împotriva unor politicieni

Procurorul general al Braziliei, Rodrigo Janot, a cerut Curții Federale Supreme deschiderea a 83 de noi anchete împotriva unor politicieni acuzați de corupție în scandalul Oderbrecht, relatează miercuri AFP.

Numele persoanelor citate în 'lista Janot' nu au fost făcute publice, însă mai multe publicații locale vorbesc despre cinci miniștri din guvernul președintelui conservator Michel Temer, printre care noul ministru de externe Aloysio Nunes, precum și despre președinții celor două camere parlamentare.

Presa braziliană îi citează și pe ultimii doi președinți, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), simbol al stângii, inculpat deja în mai multe dosare ale anchetei, și succesoarea sa Dilma Rousseff (2011-2016), demisă anul trecut sub acuzația de trucare a conturilor publice.

Solicitarea procurorului general trimisă Curții Supremă are la bază mărturii explozive obținute de la 77 foști membri în conducerea gigantului BTP Odebrecht, care au încheiat înțelegeri cu justiția în schimbul reducerii pedepselor.

Cei 77 — printre care 'patriarhul' familiei și președintele companiei Emilio Odebrecht, precum și fiul său și fost CEO Marcelo Odebrecht, aflat în închisoare — au dat 950 de declarații unei echipe de 116 procurori, a precizat biroul lui Janot.

Grupul se află în centrul unui vast sistem de corupție prin care marile companii din construcții obțineau contracte suprafacturate.

Aproape 2 miliarde de dolari ale Petrobras au fost deturnate pentru a alimenta conturile unor partide politice și ale unor aleși de toate orientările.

Zeci de oameni de afaceri și de politicieni se află deja după gratii, iar lista are toate șansele să se mărească substanțial.

'Aceste dezvăluiri ne confruntă cu trista realitate a unei democrații victimă a unui atac la scară amplă și pătată în esența sa de corupție și abuzuri de putere', a subliniat Rodrigo Janot, într-o scrisoare deschisă adresată tuturor procurorilor brazilieni.

În plus față de cele 83 de dosare trimise la Curtea Supremă, singura abilitată să judece miniștri și parlamentari, ce dispun de imunitate, procurorul general a solicitat trimiterea a 211 cereri de anchetă unor instanțe inferioare.

Conținutul mărturiilor se află sub secret judiciar, însă procurorul general a cerut ridicarea acestuia, invocând 'transparența și interesul public'.

Decizia va reveni Curții Supreme, care va trebui să hotărască și dacă solicitările privind deschiderea anchetelor sunt admisibile sau nu.

Difuzarea 'listei Janot' a ținut cu răsuflarea tăiată clasa politică braziliană în ultimele săptămâni, în contextul celei mai grave recesiuni din istoria țării.

Parlamentul a fost ocupat în ultimele zile cu mai multe proiecte de reformă vizând amnistierea delictelor legate de finanțarea campaniilor electorale, trecând în plan secund problema spinoasă a reformei pensiilor, considerată fundamentală pentru relansarea economiei.

Președintele Temer însuși a fost menționat în anchetă, deși nu a fost pus în mod oficial sub investigație.

Conform uneia din mărturiile scurse în presă, Temer ar fi cerut grupului Odebrecht milioane de dolari pentru finanțarea partidului său, PMDB (centru-dreapta), în 2014, pe când era vicepreședintele Dilmei Rousseff.

Actualul șef al statului neagă orice implicare și beneficiază de imunitate parlamentară, însă aceste acuzații ar putea conduce la anularea mandatului său de către justiția electorală, care desfășoară o anchetă paralelă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Ghizdeanu i-a livrat pe Dragnea, Vâlcov și Dăncilă! Dosarul va fi declinat la DNA!

2 ULTIMA ORĂ / Document / Statele Unite își avertizează cetățenii că virusul ucigaș a explodat în alte 6 țări din As…

3 Zăngănit de cătușe către PSD! Voi ați citit discursul ambasadorului SUA de joi? Ați văzut postarea de pe Faceb…

4 Zvon / Serviciile secrete din NATO ar fi avertizat în legătură cu un „incident de securitate potențial cu impact…

5 Informație exclusivă / Nicușor Dan și Florin Cîțu se vor bate pentru Primăria Capitalei! Firea NU va candida! PM…

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet