Franța/alegeri: Juppé "nu se va eschiva" dacă Fillon "se va retrage"; purtătorul de cuvânt al lui Fillon a demisionat

Fostul prim-ministru francez Alain Juppé, învins în alegerile primare ale dreptei de François Fillon, nu se va "eschiva" de la a-l înlocui pe acesta în cursa pentru președinție cu două condiții, dacă actualul candidat se va retrage el însuși și dacă Juppé va avea sprijinul unanim al partidului său, Republicanii, transmite vineri AFP, citând o sursă din anturajul primarului din Bordeaux.

Alain Juppé "nu se va eschiva dacă vor fi îndeplinite condițiile următoare: trebuie ca François Fillon să se retragă el însuși și ca familia sa (politică) de dreapta și de centru, Republicanii, să fie unanim adunată în spatele lui', a indicat sursa citată.

"Este un om al datoriei, numai că trebuie ca aceste două condiții să fie îndeplinite și cea prealabilă este ca (François) să se retragă el însuși", potrivit anturajului primarului din Bordeaux.

Juppé dezmințise până acum că ar putea reveni în cursa prezidențială.

După anunțul de miercuri privind probabila sa punere sub inculpare în dosarul angajării fictive a soției sale, Penelope, François Fillon se confruntă cu numeroase plecări din echipa de campanie și cu apeluri de retragere venite din propria tabără.

Vineri, în jurul prânzului, Thierry Solere, organizatorul alegerilor primare ale dreptei și unul dintre susținătorii cei mai fideli ai lui Fillon, a anunțat pe Twitter că a demisionat din funcția de purtător de cuvânt al candidatului.

Prin acest gest, el se alătură personalităților care și-au retras sprijinul pentru Fillon.

"Nu mai poate fi candidat, pentru că nu mai poate duce o campanie pe fond pentru a-și apăra ideile și un ideal republican și democratic", a declarat vineri un alt prim-ministru, Dominique Villepin, făcându-se ecoul numeroaselor critici venite din tabăra de dreapta și de centru după ce Fillon a anunțat miercuri că pe 15 martie este convocat de magistrați în vederea inculpării sale.

Potrivit cotidianului Le Parisien de vineri, fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, până acum total opus înlocuirii lui Fillon cu Juppé, și-ar fi dat acordul pentru această variantă.

Cu 51 de zile înaintea primului tur de scrutin, timpul presează însă pentru găsirea unei soluții alternative, întrucât cele 500 de semnături ale unor aleși locali necesare pentru oficializarea unei candidaturi trebuie strânse până pe 17 martie. La apelul deputatului Georges Fenech, unii aleși au început deja să semneze în favoarea lui Alain Juppé.

Apropiații lui François Fillon organizează duminică un miting de susținere la Paris, văzut de mulți ca un test final pentru sprijinul popular de care se mai bucură candidatul actual al dreptei.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

3 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade