LIVE TEXT| Război în Ucraina. Șeful departamentului naval al Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia), a fost arestat pentru corupție. Industria rusă de apărare recrutează deținuți

LIVE TEXT| Război în Ucraina. Șeful departamentului naval al Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia), a fost arestat pentru corupție. Industria rusă de apărare recrutează deținuți

Tribunalul militar 235 de garnizoană din Moscova l-a arestat pe Volkov pe 29 martie pentru acuzații de abuz de autoritate în legătură cu vânzarea de sisteme radar de calitate scăzută la prețuri puternic umflate, iar o anchetă oficială a constatat că acțiunile sale s-au ridicat la daune de 395,5 milioane de ruble (aproximativ 5 milioane de dolari).

Sistem radar. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.28 Ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Moscova pe 29 martie pentru a revizui acordurile strategice și de cooperare pe termen lung care vor intensifica probabil relația bilaterală de securitate dintre Rusia și Iran. Abdollahian a declarat că oficialii ruși și iranieni sunt în etapa finală a semnării unui acord de cooperare. Lavrov a promovat „Planul de pace Hormoz” al Iranului pentru securitatea în Golful Persic și în Golful Oman și a declarat că Kremlinul cere o revenire imediată la Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA). Abdollahian și Lavrov au discutat probabil despre eforturile continue ale Rusiei de a procura sisteme de arme iraniene pentru a fi utilizate în Ucraina și un acord finalizat ca Rusia să furnizeze Iranului avioane de atac Su-35. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 29 martie că transportul aerian iranian Pouya a reluat zborurile regulate între Teheran și Moscova pe 13 martie fapt care ar putea sprijini transferurile de arme. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat, de asemenea, că oficialii iranieni intenționează să livreze drone Shahed-131 militarilor Wagner și că personalul Wagner a început antrenamentele pentru operarea dronelor, deși ISW nu a observat confirmarea că personalul Wagner Group a folosit drone iraniene în Ucraina. ISW a evaluat anterior că Rusia se bazează pe Iran pentru sprijin militar și tehnologic în Ucraina și că unii membri ai personalului iranian sunt probabil în Ucraina să sprijine direct atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene. Iranul încearcă probabil să consolideze o relație bilaterală de securitate cu Rusia în care cei doi sunt parteneri egali și probabil că va crește transferurile de arme către Rusia în urmărirea acestui obiectiv.

UPDATE 06.00 Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a profitat de povestea recentă a condamnării unui tată din regiunea Tula pentru desenul antirăzboi al fiicei sale de 12 ani pentru a promova reputația Grupului Wagner și pentru a-și îmbunătăți propria imagine personală. Serviciul de presă al lui Prigozhin a postat o scrisoare pe 28 martie, semnată de Prigojin, comandantul Wagner Dmitri Utkin și directorul afiliat Wagner al organizației veteranilor „Liga”, Andrey Troshev, adresată procurorului din regiunea Tula, Alexander Gritsaenko, în care afirmă că semnatarii consideră condamnarea de către Gritsaenko cu doi ... ani de închisoare pentru Aleksey Moskalev nedreaptă. Moskalev a fost acuzat de „discreditarea forțelor armate” după ce fiica sa, în vârstă de 12 ani, Masha, a desenat un tablou antirăzboi cu un drapel ucrainean la ora de artă din școală în aprilie 2022. Masha a fost luată în custodia statului și acum locuiește într-un adăpost pentru minori, iar Moskalev a fugit din arestul la domiciliu în noaptea dinaintea sentinței sale și a fost condamnat la doi ani de închisoare în lipsă. Scrisoarea lui Prigojin sugerează ca autoritățile din Oblastul Tula să verifice legalitatea condamnării lui Gritsaenko și recomandă ca avocații afiliați lui Wagner să participe la caz de partea lui Moskalev, observând că este tragic faptul că atât Masha, cât și copiii luptătorilor morți Wagner ajung în orfelinate. Răspunsul lui Prigojin la condamnarea lui Moskalev este unul ironic, având în vedere că Prigojin a fost inițial unul dintre cei mai mari și mai puternici susținători ai legii privind pedepsirea celor care „discreditează” forțele ruse. Prin urmare, este probabil ca Prigojin să folosească discursul din jurul lui Moskalev pentru a-și promova propria reputație și pentru a susține Grupul Wagner, în special alegând să evidențieze situația orfanilor luptătorilor Wagner care mor în Ucraina. Prigojin poate căuta să-și mențină propria relevanță internă continuând să se implice îndeaproape în astfel de povești în curs de dezvoltare, în special prin afilierea celei mai noi campanii pentru relevanță cu Utkin și Troshev - două personalități bine stabilite și notorii afiliate Wagner. Scrisoarea încearcă să înfățișeze conducerea Wagner ca un front unit împotriva elementelor birocrației ruse.

UPDATE 05.27 Răspunsul demonstrativ al șefului Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, la un atac asupra unei secții de poliție din Cecenia sugerează că ar putea fi îngrijorat de stabilitatea guvernării sale autoritare. Kadyrov a susținut că autoritățile cecene au ucis doi bărbați neidentificați care încercau să efectueze un atac în Gudermes, Cecenia, în noaptea de 28 martie, iar surse ruse au distribuit imaginile care pretind că îi arată pe cei doi bărbați care împușcau într-un departament local de poliție. Universitatea Forțelor Speciale a lui Kadyrov se află în Gudermes. Kadyrov a publicat imagini cu el însuși, fiul său în vârstă de 15 ani și un anturaj de oficiali ceceni și personal de securitate vizitând locul atacului și inspectând cadavrele mutilate ale atacatorilor. Kadyrov a realizat probabil această inspecție demonstrativă a cadavrelor pentru a-și spori imaginea de om puternic și a semnala cecenilor că orice formă de rezistență internă la conducerea lui va fi eliminată. Faptul că reacția lui Kadyrov la atac a fost atât de imediată și grea sugerează că el este îngrijorat de potențialul rezistenței interne în Cecenia de a submina conducerea sa autoritară a republicii autonome. Kadyrov s-a întâlnit recent cu președintele Vladimir Putin pe 13 martie pentru a promova relevanța Ceceniei în sfera politică și militară rusă, iar ISW a evaluat că Putin ar putea profita de temerile lui Kadyrov de a nu pierde grația lui Putin pentru a-l presa pe Kadyrov pentru a crește rolul luptătorilor ceceni în operațiuni de luptă în Ucraina. Kadyrov consideră probabil orice semn de instabilitate internă în Cecenia ca o amenințare la adresa favorii continue a lui Putin.

UPDATE 05.07 Autoritățile ruse l-au arestat pe șeful departamentului naval al Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia), colonelul Serghei Volkov, pentru acuzații de corupție. Tribunalul militar 235 de garnizoană din Moscova l-a arestat pe Volkov pe 29 martie pentru acuzații de abuz de autoritate în legătură cu vânzarea de sisteme radar de calitate scăzută la prețuri puternic umflate, iar o anchetă oficială a constatat că acțiunile sale s-au ridicat la daune de 395,5 milioane de ruble (aproximativ 5 milioane de dolari). Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și Rosgvardia au lansat recent un dosar penal împotriva comandantului adjunct al districtului central din Rosgvardia, generalul-maior Vadim Dragomiretsky, pe 20 martie, pentru acuzații de corupție. Procedurile penale recente împotriva a doi comandanți ai Rosgvardiei ar putea sugera că autoritățile ruse desfășoară o anchetă amplă de corupție în Rosgvardia. Procedurile penale sunt notabile deoarece comandanții forțelor convenționale ruse nu au fost concediați, darămite arestați, de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei în același ritm sau în circumstanțe atât de importante ca cazurile Rosgvardia. Este foarte puțin probabil ca corupția în Rosgvardia să fie mai pronunțată decât în Forțele Armate Ruse. Rosgvardia include în special elemente responsabile de securitatea regimului intern al Rusiei. Putin probabil acordă o atenție deosebită fiabilității și loialității unora dintre membrii personalului Rosgvardia, în afară de preocupările pe care le poate avea cu privire la corupția din acea organizație.

UPDATE 04.49 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 27 martie că forțele ucrainene ar putea planifica să lanseze o contraofensivă în aprilie sau mai, în funcție de condițiile meteorologice. Într-un interviu acordat publicației de știri din Estonia ERR , Reznikov a declarat că Statul Major ucrainean ar putea decide să folosească tancurile Leopard 2 recent primite într-un posibil contraatac de primăvară. Tancurile Leopard 2 și Challenger 2 au sosit în Ucraina pe 27 martie, iar oficialii americani au anunțat accelerarea desfășurării tancurilor Abrams și sistemelor de rachete Patriot în Ucraina pe 21 martie. Sosirea echipamentelor în Ucraina stabilește probabil condițiile pentru o contraofensivă ucraineană, deși este probabil o întârziere între sosirea echipamentelor noi în capacitatea Ucrainei de a le folosi într-o contraofensivă.

UPDATE 04.21 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 29 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Krokhmalne (20 km nord-vest de Svatove), Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove), Stelmakhivka (12 km). nord-vest de Svatove), Bilohorivka (10 km sud de Kreminna), Verkhnokamianske (18 km sud de Kreminna), Vymika (27 km sud-vest de Kreminna) și Berestove (30 km sud de Kreminna). Imaginile geolocalizate publicate pe 26 martie arată elemente ale Armatei a 6-a de Arme Întrunite (Districtul Militar de Vest) a lovit pozițiile ucrainene la nord-est de Kupyansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat la 28 martie că forțele ruse continuă să folosească „tactici clasice ale armatei” cu un număr considerabil de vehicule blindate în direcția Kupyansk-Lyman. Un blogger rus a postat filmări pe 28 martie arătând Brigada a 3-a de Gardă Spetsnaz ce operează în apropierea râului Siverskyi Doneț, la sud de Kreminna. Un alt blogger a susținut că forțele ruse continuă să avanseze în pădurile din jurul Kreminnei. Administrația militară ucraineană a regiunii Lugansk a raportat pe 29 martie că forțele ruse își concentrează principalele eforturi asupra operațiunilor ofensive în direcția Lyman și că forțele ruse au încercat să asalteze Bilohorivka. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene și-au recâștigat pozițiile pierdute și au făcut progrese nespecificate lângă Bilohorivka. Bloggerul a mai susținut că forțele ruse au trecut prin apărarea ucraineană de lângă Torske (14 km vest de Kreminna) și au atacat fără succes pozițiile ucrainene de lângă Terny, Nevske și Makiivka, toate la 17 până la 21 km nord-vest de Kreminna.

image

UPDATE 03.57 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse își mențin prezența în zonele de frontieră Kursk și Belgorod Oblast. Forțele ruse își mențin probabil prezența în regiunile Kursk și Belgorod în încercarea de a împiedica forțele ucrainene să se desfășoare în alte părți ale frontului.

UPDATE 03.48 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în și în jurul Bakhmutului, pe 29 martie. Imaginile geolocalizate publicate pe 28 și 29 martie indică faptul că forțele ruse au avansat în sudul și sud-vestul Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au condus operațiuni ofensive lângă Khromove (2 km vest de Bakhmut) și au avansat în părțile de nord ale Bakhmutului. Bloggeri ruși au susținut pe 28 și 29 martie că luptătorii Grupului Wagner au avansat în continuare în partea de sud a orașului Bakhmut. Un blogger rus a susținut pe 28 martie că luptătorii Wagner își intensifică ofensivele în interiorul Bakhmut, deoarece forțele ruse convenționale au întărit pozițiile rusești la nord și la sud de oraș pentru a se apăra de potențialele contraatacuri ucrainene, susținând evaluarea ISW conform căreia elementele convenționale rusești sprijină probabil din ce în ce mai mult operațiunile Wagner în această zonă. Ministerul Regatului Unit al Apărării (Md. Regatul Unit) a raportat că forțele ruse continuă să efectueze atacuri asupra Bakhmutului la un ritm redus în comparație cu ultimele săptămâni. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Wagner au avansat lângă Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) pe 29 martie și că forțele ucrainene au continuat încercările de a împinge forțele ruse înapoi de pe autostrada T0504 începând cu 28 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes pe o rază de 11 km nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka și Bohdanivka și la 16 km sud-vest de Bakhmut, lângă Ivanivske, Predtechyne și Ozarianivka. Statul Major ucrainean a recunoscut că forțele ruse au efectuat atacuri cu succes parțial asupra orașului Bakhmut, dar nu a specificat detaliile acestor atacuri. ISW a evaluat că forțele Grupului Wagner au ocupat probabil complexul industrial AZOM din nordul Bakhmutului și au făcut câștiguri suplimentare în oraș pe 28 martie.

image

UPDATE 03.23 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei de front din orașul Avdiivka-Donețk pe 29 martie. Imaginile geolocalizate publicate pe 29 martie indică faptul că forțele ruse au avansat probabil la nord de Vodyane (8 km sud-vest de Avdiivka) și în Vesele (7 km nord-est de Avdiivka). Surse ruse au susținut că forțele ruse au făcut câștiguri nespecificate în Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și au continuat operațiunile ofensive lângă Nevelske (15 km sud-vest de Avdiivka). Bloggeri ruși au distribuit imagini pe 28 martie, pretinzând că arată Brigada a 5-a a Republicii Populare Donețk (DNR) a Corpului 1 de Armată care operează lângă Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Avdiivka însăși; la 14 km nord de Avdiivka, lângă Novokalynove, Krasnohorivka, și Stepove; și la 27 km sud-vest de Avdiivka lângă Sieverne, Pervomaiske și Marinka.

image

UPDATE 03.07 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 29 martie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de forțe de Est ruse, Aleksandr Gordeev, a susținut că forțele ucrainene au efectuat două operațiuni de recunoaștere în forță în zone nespecificate din vestul Oblastului Donețk. Fostul Ministru al Republicii Populare Lugansk (LNR), Vitali Kisleyov a distribuit filmarea pe 29 martie cu un membru al Brigăzii a 14-a Independente de Gardă cu destinație specială a Direcției principale de informații a Statului Major al Forțelor Armate Ruse (GRU) lângă Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk).

image

UPDATE 02.46 Forțele ucrainene au continuat să lovească pozițiile rusești și zonele de concentrare din sudul Ucrainei pe 29 martie. Sursele ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu sistemul HIMARS împotriva unei substații electrice la un depozit feroviar din Melitopolul ocupat, regiunea Zaporijia. Imaginile geolocalizate postate pe 29 martie arată fum care se ridică în apropierea depoului de cale ferată din Melitopol în urma loviturii. Imaginile geolocalizate postate pe 28 martie arată, de asemenea, forțe ucrainene care lovesc pozițiile rusești în apropiere de Oleshky, malul de est (stânga) al Oblastului Herson. Surse ruse au raportat că apărarea aeriană rusă a doborât o dronă ucraineană deasupra Simferopolului, Crimeea ocupată pe 29 martie.

image

UPDATE 02.22 Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a vizitat centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) pentru a doua oară, pe 29 martie. Se pare că Grossi a petrecut câteva ore la ZNPP și a observat cum s-a schimbat situația la uzină de la prima sa vizită, a vorbit cu inginerii nucleari de la uzină și a acționat ca garant pentru rotația personalului AIEA. Grossi a declarat reporterilor că „este evident că activitatea militară este în creștere în toată această regiune” și a cerut respectarea tuturor măsurilor posibile de salvgardare a ZNPP.

UPDATE 01.54 Forțele ruse continuă eforturile de întărire a pozițiilor în Crimeea ocupată. Statul Major ucrainean a raportat pe 29 martie că trupele ruse construiesc tranșee și fortificații în regiunile Armiansk și Jankoi din Crimeea și că forțele ruse folosesc civili pentru a construi unele dintre apărări.

UPDATE 01.29 Forțele ruse au efectuat bombardamente de rutină în regiunile Herson, Mykolaiv și Zaporijia pe 29 martie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a remarcat că forțele ruse au aruncat bombe aeriene ghidate la Beryslav, regiunea Herson, dintr-un avion Su-35.

UPDATE 01.11 Grupul Wagner continuă să impulsioneze eforturile interne de recrutare. Un anunț de recrutare al unei grupări afiliate Wagner, de pe canalul Telegram a susținut pe 28 martie că centrele de recrutare Wagner funcționează deja în majoritatea regiunilor ruse și că Wagner folosește centre mobile de recrutare pentru a ajunge chiar și în cele mai mici orașe și comunități rurale. Presa rusă a raportat că Wagner a difuzat, de asemenea, reclame de recrutare pe canalele TV locale din regiunile Rostov, Tyumen și Novosibirsk și Krasnodar în ultimele săptămâni.

UPDATE 01.05 Regiunile ruse continuă eforturile de recrutare pentru militari contractuali. Rețeaua de informare Tayga.info din Siberia a raportat că departamentul militar din Iskitim, regiunea Novosibirsk a susținut că peste 50 de persoane au venit la un punct mobil de înregistrare pentru militari contractuali într-o singură zi și că guvernul local din Tomsk face publicitate independentă pentru servicii contractuale. Publicația ruseasă ASTRA în mod similar, a raportat la 28 martie că oficialii locali din Oblastul Moscovei au început, de asemenea, să facă publicitate serviciului contractual. Kremlinul ar fi însărcinat anterior Ministerului rus al Apărării (MOD) să recruteze 400.000 de militari contractuali începând cu 1 aprilie și că Ministerul Rusiei a delegat probabil această sarcină subiecților federali ruși, care acum par să se pregătească pentru data de 1 aprilie cu campaniile de publicitate menționate mai sus.

UPDATE 00.39 Autoritățile de ocupație ruse continuă să pună în aplicare măsuri pentru integrarea teritoriilor ocupate în sistemul administrativ și juridic rus. Administrația militară ucraineană a regiunii Lugansk a raportat pe 29 martie că „Procurorii Republicii Populare Lugansk (LNR)” vor recruta ruși pentru a servi ca procurori în locul localnicilor, menționând că rușii sunt scutiți de promovarea examenelor de altfel necesare pentru acest post. O sursă rusă a postat un decret oficial al LNR pe 29 martie privind desființarea autorităților oficiale ale statului LNR în legătură cu integrarea ulterioară în sistemul juridic rus.

UPDATE 00.32 Autoritățile de ocupație ruse continuă să promoveze integrarea sporită în economia rusă. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a notat la 29 martie că participanții din Zona Economică Liberă (ZEL) stabilite în Oblastul Herson ocupat vor fi scutiți de la plata unor taxe regionale specifice. Autoritățile de ocupație din regiunea Herson au susținut, de asemenea, că ZEL va duce la o reducere a ratelor primelor de asigurare la 7,6%. Administrația de ocupație a regiunii Herson a distribuit, de asemenea, afirmația Serviciului Fiscal Federal Rus din 29 martie, potrivit căreia acele întreprinderi și întreprinderi care completează înregistrarea de stat nu vor fi obligate să plătească taxe de stat, subliniind că regula va fi valabilă doar până la 31 decembrie 2023.

UPDATE 00.18 Autoritățile de ocupație ruse continuă eforturile de eradicare a culturii și istoriei ucrainene prin înlocuirea reperelor ucrainene cu monumente rusești. Administrația de ocupație a Regiunii Herson a distribuit ordinul președintelui de ocupație al Regiunii Herson, Andrey Alekseenko, la 29 martie, de a crea monumente de comemorare a Marelui Război Patriotic (Al Doilea Război Mondial) în Oblastul Herson ocupat. Alekseenko a ordonat ca toate monumentele să fie ridicate până pe 9 mai (data Paradei Zilei Victoriei de la Moscova) și a susținut că șefii de districte și ministere, mișcările de tineret și sociale, fiecare întreprindere și fiecare școală vor lua parte la construirea monumentelor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Baza industrială de apărare din Rusia (DIB) continuă eforturile de a-și extinde capacitățile de producție. Ziarul rus Kommersant a raportat la 29 martie că Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia se oferă să contribuie cu forța de muncă a deținuților la producția conglomeratului industrial rus de apărare Rostec pentru fabricarea și furnizarea anumitor produse care presupun calificare redusă. Se pare că Rostec a trimis propunerea conducerii Rostec pentru examinare. Ministerul Apărării din Regatul Unit (MOD) a evaluat anterior că DIB-ul rus folosește din ce în ce mai mult forța de muncă din închisoare pentru a satisface cererea din timpul războiului. Deși este puțin probabil ca forța de muncă a condamnaților să fie folosită pentru a fabrica produse de apărare foarte tehnice, condamnații vor fi probabil folosiți în producția de anumite articole de calitate inferioară și de bază, eliberând astfel mai multă capacitate de muncă pentru produse mai tehnice care sunt extrem de necesare pentru efortul de război.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cătălin Bordea s-a răzbunat pe fosta soție după ce a aflat cu cine îl înșela

2 Oana Zăvoranu, declarații cam picante despre amanta lui Alex Ashraf

3 Nici după 50 de ani nu s-a aflat cine e / Povestea bărbatului misterios care a sărit dintr-un avion deturnat, având la el 200.000 USD

4 VIDEO O persoană misterioasă a dat târcoale trupului lui DJ Lalla. Detaliul care ridică semne de întrebare privind decesul

5 Foarte interesante amănunte...