LIVE TEXT | Război în Ucraina. Asalt limitat al rușilor în regiunea Harkov. Luptele se pot intensifica peste iarnă

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Asalt limitat al rușilor în regiunea Harkov. Luptele se pot intensifica peste iarnă

Oficialii ucraineni au declarat pe 8 decembrie că forțele ruse au militarizat în continuare centrala nucleară Zaporijia (ZNPP).

Din ce în ce mai multe trupe ruse sunt staționate lângă centrala nucleară. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.34 Probabil că Kremlinul nu și-a abandonat obiectivele maximaliste din Ucraina, în ciuda recunoașterii pentru prima dată a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, că obiectivul teritorial actual al Moscovei este de a ocupa pe deplin patru regiuni ucrainene parțial ocupate. Peskov a profitat de ocazie pentru a valorifica și mai mult dorința occidentală de negocieri pe 8 decembrie, atunci când a extins remarcile președintelui rus Vladimir Putin din 7 decembrie cu privire la achiziționarea de „noi teritorii rusești”. Peskov a afirmat că unul dintre principalele obiective ale „operațiunii militare speciale a Rusiei” în Ucraina a fost de a „proteja locuitorii din sud-estul Ucrainei și din Donbas” atunci când răspundea la întrebarea unui jurnalist cu privire la obiectivele inițiale ale Kremlinului pentru război. Peskov a remarcat, de asemenea, că nu există discuții despre anexarea unor noi teritorii care nu sunt în prezent sub ocupație parțială rusă, deoarece mai este „încă multă muncă de făcut” pentru a ocupa pe deplin regiunile Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson. Peskov, însă, a reiterat că Kremlinul își urmărește în continuare obiectivele de „demilitarizare” și „denazificare” în Ucraina, ceea ce confirmă faptul că Rusia urmărește în continuare schimbarea regimului („denazificare”) și eliminarea capacității Ucrainei de a rezista viitoarelor atacuri sau presiuni rusești („demilitarizare” ). Obiectivele Kremlinului, cu alte cuvinte, continuă să rămână neschimbate față de cele stabilite în urma retragerii Rusiei de la Kiev. Comentariile lui Peskov nu au fost o inflexiune în scopurile sau cererile de război rusești. Invocarea de către Putin a istoriei imperiale ruse pe 7 decembrie și remarcile sale recente cu privire la rolul Rusiei ca singura „garanție a suveranității ucrainene” sunt indicatori suplimentari că Kremlinul stabilește condițiile pentru un război prelungit care vizează eradicarea suveranității ucrainene. Mesajul deliberat inconsecvent al Kremlinului face parte dintr-o operațiune de informare persistentă menită să inducă în eroare Occidentul și să împingă Kievul să negocieze și să ofere concesii preventive.

UPDATE 05.43 Forțele ruse au efectuat un asalt limitat la nord-est de orașul Harkiv, probabil într-un efort continuu de a efectua recunoașteri în forță și de a fixa forțele ucrainene la granița internațională din regiunea Harkiv. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc lângă Ternova, regiunea Harkiv (la 40 km nord-est de orașul Harkiv). ISW a evaluat anterior că forțele ruse au efectuat un asalt anterior lângă Ternova, departe de zonele cuprinse de contraofensiva din estul Ucrainei, în speranța de a menține forțele ucrainene în zonă care altfel s-ar putea alătura operațiunilor de contraofensivă.

image

UPDATE 05.00 Forțele ruse și-au întărit pozițiile și au efectuat un contraatac limitat lângă Svatove pe 8 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc lângă Stelmakhivka (16 km nord-vest de Svatove). Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ruse au transferat recent forțele aeriene ruse din regiunea Herson la Svatove. Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat că elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă a Rusiei probabil s-au desfășurat de-a lungul liniei defensive lângă Svatove. Ministerul Regatului Unit a raportat că Armata 1 de tancuri de gardă folosește probabil personal mobilizat pentru a reface pierderile suferite în timpul retragerii sale din septembrie din Oblastul Harkov, dar că rămâne cu mult sub puterea normală a armatei de 25.000 de militari. Ministerul Apărării din Regatul Unit a raportat, de asemenea, că forțele ruse au finalizat un sistem de tranșee aproape continuu de-a lungul celor 60 km dintre Svatove și granița cu Rusia. O sursă afiliată BARS-13 (Rezerva Rusă de Luptă) a susținut pe 8 decembrie că forțele ruse au adus un număr mare de forțe în zona Svatove. ISW a evaluat anterior că forțele ruse se pot pregăti pentru un ritm crescut de contraatacuri în estul Harkovului și vestul oblastelor Luhansk, pentru a preveni creșterea așteptată a ritmului contraofensivei ucrainene din est în această iarnă. Forțele ruse întăresc probabil pozițiile în zona Svatove pentru a conduce mai multe atacuri de distrugere și pentru a se apăra împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene așteptate.

UPDATE 04.52 Forțele ruse au continuat să desfășoare un ritm mai mare de contraatacuri în zona Kreminna, pe fondul operațiunilor de contraofensivă ucrainene în curs de desfășurare pe 8 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la de 17 km nord-vest de Kreminna, lângă Ploshchanka și Chervonopopivka și la 12 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive la vest de Kreminna în direcția Lyman. Un blogger rus a susținut că forțele ruse încearcă să avanseze în zona Kreminnei, în timp ce cerul senin le permite forțelor ruse să folosească echipamente grele și drone. Bloggerul a susținut, de asemenea, că forțele ruse au obținut câștiguri mici în loc de descoperiri profunde în zonă și nu sunt în măsură să disloce forțele ucrainene din pozițiile de-a lungul râului Balka Juravka (16 km nord-vest de Kreminna). Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la nord-vest de Kreminna, lângă Chervonopopivka. Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse încearcă să împiedice forțele ucrainene să ajungă pe autostrada R-66 de lângă Chervonopopivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în estul Harkovului și vestul regiunii Lugansk. Milbloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la nord-vest de Kreminna, lângă Chervonopopivka.

UPDATE 04.17 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului pe 8 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în apropierea Bakhmutului; la 27 km nord-est de Bakhmut lângă Bilohorivka, Berestove, Yakovliva, Bakhmutske; și la 22 km sud de Bakhmut, lângă Opytne, Kurdyumivka și Mayorsk. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și un asalt la sud de Bakhmut în direcția Klișchiivka.Un alt blogger rus a susținut că luptătorii Grupului Wagner curăță în prezent așezarea Yakovlivka, despre care surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat-o pe 7 decembrie. Surse ruse au susținut că forțele ruse au dejucat contraatacurile ucrainene la sud de Bakhmut, lângă Ozarianivka, Kurdyumivka, Klishchiivka și Mayorsk și la nord de Bakhmut, lângă Soledar.

image

UPDATE 03.44 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka–Donețk pe 8 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la 37 km sud-vest de Avdiivka, lângă Marinka și Novomykhailivka. Bloggeri ruși au susținut că regimentul 11 al Miliției Populare din Republica Populară Donețk (DNR) a respins un contraatac ucrainean lângă Vodyane și că batalioanele DNR „Sparta” și „Somalia” au respins un contraatac ucrainean lângă Pisky.Surse ruse și ucrainene au postat imagini în care forțele ruse trag cu muniții incendiare în pozițiile ucrainene de lângă Avdiivka. Protocolul III al Convenției de la Geneva interzice utilizarea munițiilor incendiare livrate din aer împotriva țintelor militare în zone cu civili.

UPDATE 03.15 Forțele ruse au continuat operațiunile defensive în vestul Donețk și estul oblast Zaporijia pe 8 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse își apără pozițiile în această zonă a frontului. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins un contraatac ucrainean în apropiere de Mykilske, în vestul regiunii Donețk (48 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au zădărnicit încercările ucrainene de a restabili poziții pe o rază de 90 km sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomayorsk, Volodymyrivka și Novopil, în vestul regiunii Donețk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat tragerile indirecte de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk și estul Zaporijia.

UPDATE 02.26 Forțele ucrainene au continuat să țintească zonele din spatele frontului ținut de trupele ruse în sudul Ucrainei pe 8 decembrie. Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană rusă a interceptat rachetele MLRS ucrainene lângă Tokmak, regiunea Zaporijia. Șeful ucrainean al Berdyanskului, Victoria Halytsyna, a raportat că mai multe explozii neidentificate (posibil lovituri ucrainene) au avut loc la o bază aeriană din Berdyanskul ocupat, dar autoritățile ruse de ocupație au negat informațiile despre explozii. Surse ucrainene și ruse au raportat că apărarea antiaeriană rusă s-a activat la Sevastopol peste noapte, iar șeful ocupației din Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a declarat mai târziu că apărarea antiaeriană rusă a doborât un UAV.

image

UPDATE 01.58 Forțele ruse au continuat loviturile de rutină cu artilerie, bombe de aviație și rachete în sudul Ucrainei pe 8 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au bombardat insula Bilohrudyi chiar la vest de Hola Prystan, Herson în râul Nipro, precum și zone de-a lungul vestului (dreapta) malului râului în orașul Herson și împrejurimile sale. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit un nod de transport în orașul Mykolaiv și zona portuară Ochakiv, regiunea Mykolaiv cu rachete antiaeriene S-300. Forțele ruse au continuat focul de rutină de-a lungul liniei de front la vest de Hulyaipole, regiunea Zaporijia și împotriva lui Nikopol și Marhanets, regiunea Dnipropetrovsk.

UPDATE 01.40 Autoritățile de ocupație ruse au anunțat pe 8 decembrie că au început lucrările de restaurare a centralei hidroelectrice Kakhovka (HPP) din Nova Kakhovka, regiunea Herson, ocupată. ISW a evaluat anterior că forțele ruse ar putea încerca să arunce în aer barajul HPP Kakhovka. Autoritățile ruse ar putea încerca să mineze barajul sub masca eforturilor de reparare. Totuși, focul de artilerie ucraineană poate refuza autorităților ruse oportunitățile de a efectua orice lucrare la HPP sau la baraj.

UPDATE 00.38 Oficialii ucraineni au declarat pe 8 decembrie că forțele ruse au militarizat în continuare centrala nucleară Zaporijia (ZNPP). Agenția ucraineană de energie nucleară Energoatom a raportat pe 8 decembrie că forțele ruse au transferat mai multe sisteme Grad MLRS în apropierea reactorului numărul 6 și a zonei de depozitare uscată a combustibilului de la ZNPP. Energoatom a declarat că forțele ruse intenționează cel mai probabil să folosească sistemele Grad pentru a lovi Nikopol și Marhanets, regiunea Dnipropetrovsk - deja aproape de țintele zilnice ale bombardamentelor rusești. ISW a raportat despre imagini anterioare care confirmă că forțele ruse au depozitat echipament militar, inclusiv muniție, transportoare blindate de personal, tunuri antiaeriene și alte armamente pe terenul ZNPP. Desfășurarea de noi echipamente la ZNPP ar putea fi o încercare de a calma speculațiile în curs între bloggerii naționaliști ruși cu privire la o posibilă retragere a Rusiei din ZNPP, pe care Kremlinul a negat-o de două ori în ultimele 10 zile.

UPDATE 00.30 Autoritățile de ocupație ruse continuă să consolideze controlul economic și administrativ asupra teritoriilor ocupate. Şeful ocupaţiei din regiunea Zaporijia, Yevheny Balitsky, a raportat că oficialii ocupaţiei au creat un „Centru de competenţă” în domeniul cooperării agricole în regiunea Zaporijia. Balitsky a susținut că Centrul le permite fermierilor ucraineni să accelereze depunerea documentelor pentru sprijinul guvernului rus și să se consulte în chestiuni fiscale. Balitsky a susținut că guvernul de ocupație a regiunii Zaporijia intenționează să introducă treptat măsuri de sprijin agrar în regiune, cum ar fi acordarea de credite preferențiale și subvenții compensatorii. Șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a declarat că s-a întâlnit cu oficialii ocupației și a discutat despre cheltuielile bugetului administrației ocupației din august până în decembrie, menționând că doar 46% din buget a fost utilizat. Saldo a susținut că o parte din banii rămași vor merge către cetățeni ca plăți sociale până pe 25 decembrie și a declarat că va asigura livrarea cardurilor bancare rusești rezidenților care nu au conturi bancare rusești. Autoritățile de ocupație promit probabil plăți suplimentare și livrează carduri bancare în efortul de a finaliza „rublizarea” în teritoriile ucrainene ocupate. Saldo a mai susținut că administrația sa intenționează să înființeze opt centre multifuncționale pentru furnizarea a 200 de servicii diferite pentru rezidenții locali, în primul rând pentru a ajuta la depunerea documentelor de înregistrare rusești. Saldo a anunțat înființarea unei filiale regionale a partidului politic Rusia Unită în regiunea Herson ocupată.

ȘTIRE INIȚIALĂ Președintele șefilor de stat major al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că luptele din Ucraina se pot intensifica în această iarnă, în ciuda scăderii recente a ritmului de luptă din toamnă, susținând parțial evaluările și prognozele ISW. Milley a spus pentru Wall Street Journal pe 7 decembrie, că linia frontului în Ucraina se „stabilizează” în prezent și, pe măsură ce vine iarna, el a recunoscut „oportunitatea potențială de acțiune ofensivă” din partea forțelor ruse sau ucrainene. Evaluarea lui Milley diferă de prognoza din 3 decembrie a directorului american pentru informații naționale, Avril Haines, care afirma că ritmul războiului din Ucraina va încetini în timpul iernii, astfel încât luptele să se poată relua în primăvara anului 2023. Declarația lui Milley susține evaluarea ISW că forțele ucrainene vor putea exploata condițiile meteorologice pe măsură ce înghețul puternic se apropie la sfârșitul lunii decembrie, deoarece iarna este propice pentru războiul mecanizat în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

3 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava