Sondaj BCS. Efectul Rareș Bogdan? PNL, creștere spectaculoasă în opțiunile de vot!/Document

Sondaj BCS. Efectul Rareș Bogdan? PNL, creștere spectaculoasă în opțiunile de vot!/Document

Sondaj BCS. Efectul Rareș Bogdan? PNL, creștere spectaculoasă în opțiunile de vot! Ultimul sondaj de opinie făcut de Biroul de Cercetări Sociale, obținut de PSnews.ro , vine cu cifre surprinzătoare. Potrivit cifrelor, Partidul Național Liberal (PNL) se află pe prima poziție la capitolul intenție de vot a românilor(31.5%).

Pe a doua poziție se află social-democrații(25.8%), urmați de Alianța 2020 USR-PLUS(11.7%), ALDE (7.9%), PRO România(6.7%), PMP(5.9%) și UDMR(4.6%).

PER și PNȚCD, partidele care au semnat un protocol de colaborare cu social-democrații pentru alegerile europarlamentare, se află la sub 1% în intenția de vot a românilor.

Amintim că preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat joi că Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi Partidul Ecologist Român susţin lista PSD la europarlamentare.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-20 martie 2019 pe un eșantion național de 1144 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și
regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută
de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în
cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”