Victoria din 1945: "Indignare" la Moscova, care acuză Washingtonul că îi minimalizează rolul

Victoria din 1945: "Indignare" la Moscova, care acuză Washingtonul că îi minimalizează rolul

Rusia s-a declarat duminică "extrem de indignată" de tentativele Washingtonului de a "deforma" rolul URSS în înfrângerea Germaniei naziste în 1945, afirmând că doreşte să aibă o "conversaţie serioasă" cu responsabilii americani pe această temă, relatează AFP.

"Suntem extrem de indignaţi de tentativele de a deforma rezultatele (...) contribuţiei decisive a ţării noastre", a precizat într-un comunicat Ministerul rus al Afacerilor Externe, făcând referire la un comunicat publicat vineri pe pagina de Facebook a Casei Albe care nu menţionează ca învingători ai naziştilor decât SUA şi Marea Britanie.

"Responsabilii americani nu au avut curajul şi voinţa de a aduce un omagiu rolului de necontestat al Armatei Roşii şi al poporului sovietic", a adăugat Moscova, subliniind numărul "colosal de victime" suferit în timpul luptei "în numele întregii umanităţi".

Calificând declaraţiile americane drept "meschine", Rusia a făcut apel la Washington să nu facă din memoria anului 1945 o "nouă problemă în relaţiile bilaterale, care se confruntă deja cu momente dificile".

Chestiunea rolului URSS în victoria împotriva Germaniei naziste, cu preţul a 27 de milioane de morţi în rândul poporului sovietic, este o chestiune extrem de sensibilă în Rusia, care se află în centrul discursului de putere şi prestigiu al lui Vladimir Putin.

Moscova îi acuză şi pe europeni, în frunte polonezii şi ucrainenii, că îi minimalizează acţiunea în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Rusia a celebrat sâmbătă cu discreţie 75 de la victoria împotriva Germaniei naziste, fără obişnuita sa defilare militară şi mii de ruşi pe străzi, din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

3 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…