VIDEO Navalnîi a ajuns în Rusia și a fost arestat

VIDEO Navalnîi a ajuns în Rusia și a fost arestat

Opozantul Kremlinului, Alexei Navalnîi, a ajuns duminică în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit vara trecută, în ciuda dorinţei exprimate de autorităţile ruse de a-l aresta şi posibil de a-l condamna la mulţi ani de închisoare, relatează Reuters. Avionul opozantului a aterizat pe aeroportul Șeremetievo (nordul Moscovei), deși ar fi trebuit să aterizeze pe Vnukovo.



20.07:  Autoritatea penitenciarelor confirmă că Navalnîi a fost arestat

20.03: Opozantul a fost arestat

20.00: Navalnîi vorbește cu polițiștii și îi întreabă dacă va fi reținut. Este întors la controlul pașapoartelor.

19.55: Navalnîi a criticat autoritățile pentru redirecționarea zborului și a spus că au ”pus oamenii în pericol”. El și-a cerut scuze celorlalți pasageri și a spus că nu îi este teamă de arest.

”Sunt fericit că am ajuns, aceasta este cea mai bună zi a mea din ultimele cinci luni. Nu mi-e teamă, cu un sentiment normal mă duc la controlul de frontieră, voi ieși normal și voi merge acasă”, a declarat Navalnîi.

19.35: Navalnîi a coborât din avion și a urcat alături de ceilalți pasageri într-un autobuz pentru a merge spre terminalul aeroportului


19.14: Avionul lui Navalnîi a aterizat în Rusia, martor Reuters.



19.03: Panourile de zboruri de pe Vnukovo arată că avionul a fost direcționat către Șeremetievo. Compania aeriană Pobeda a spus că trei zboruri au fost redirecționate din ”motive tehnice”.


19.00: Avionul lui Navalnîi se învârte în aer în apropiere de Moscova. Compania Pobeda a spus pentru Reuters că Aeroportul Vnukovo este închis pentru toate avionale care sosesc Baza, un canal Telegram apropiat forțelor de ordine ale Rusiei, spune că zborul a fost redirecționat către aeroportul Șeremetievo

18.00: Zeci de persoane au fost arestate (Reuters), în timp ce poliția încearcă să împingă jurnaliștii și suporterii lui Navalnîi afară din terminal (The Moscow Times)





17.30: Liubov Sobol, Rouslan Chaveddinov, Ilia Pakhomov, Alexei Molokoedov, Anastasia Kadetova și Konstantin Kotov au fost arestați (AFP)


17.20: Alexei Navalnîi a postat o înregistrare video scurtă din avion pe pagina sa de Instagram. ”Zburăm spre casă”, spune Iulia, soția lui Navalnîi, alături de opozant.




UPDATE 17.15: Poliția din Rusia a început să aresteze aliații lui Navalnîii de pe Aeroportul din Moscova unde este așteptat să aterizeze opozantul, scrie echipa lui Navalnîi pe rețelele sociale (Reuters)

UPDATE 16.55: Avionul a decolat. Un pasager necunoscut a fost scos din avionul în care a urcat Navalnîi înainte de decolarea spre Berlin. ( The Moscow Times )

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost văzut îmbarcându-se în avionul companiei ruse Pobeda de pe noul aeroport din Berlin și urmează să ajungă la ora locală 19.20 pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

El a urcat în avion alături de soția sa Iulia.


”Eu, arestat? Sunt o persoană nevinovată”, le-a spus el reporterilor înainte de îmbarcare.

De asemenea, în urmă cu aproximativ o oră, Navalnîi, a postat pe contul său de Twitter o fotografie cu președintele Vladimir Putin, fostul președinte Dmitri Medvedev și Partiarhul Chiril I al Moscovei cum cei trei privesc în sus. Alături de fotografie, Navalnîi a scris: ”Când tu și prietenii tăi așteptați ca avionul să ajungă”.




Potrivit  Moscow Times , securitatea aeroportului Vnukovo nu a mai lăsat oamenii fără bilete de zbor să intre în aeroport, iar activiștii și jurnaliștii din regiunea Sankt Petersburg care plănuiau să meargă la aeroport ar fi fost reținuți înainte să plece spre Moscova.

De asemenea, jurnaliștii nu sunt lăsați să intre în terminal, iar autoritățile au avertizat suporterii lui Navalnîi să nu se strângă acolo.

Zona de sosiri internaționale de pe aeroport a fost izolată cu garduri de metal în așteptarea sosirii lui Navalnîii.




Navalnîi, unul dintre cei mai proeminenți critici ai președintelui Vladimir Putin, și-a anunțat decizia de a se întoarce din Germania miercuri, spunând că îi e dor de Moscova și că nu este interesat de dosarele penale fabricate împotriva sa.


Autoritățile ruse l-au plasat pe Alexei Navalnîi pe lista persoanelor date în urmărire la sfârșitul anului trecut, potrivit unui decret oficial apărut pe Telegram și confirmat de unul dintre avocații politicianului de opoziție rus.
Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) a publicat decretul pe 29 decembrie, afirmând că Navalnîi a „eludat supravegherea” în Germania după ce măsurile inițiale de supraveghere au fost demarate în 27 noiembrie.

Decretul afirmă că Navalnîi „a sistat raportările către inspectori deși este obligat să facă acest lucru regulat” ca parte a sentinței sale cu suspendare primite în 2014.

Documentul FSIN adaugă că „nu a fost posibilă stabilirea locației condamnatului”.

Alexei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania, la spitalul Charite din Berlin, după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.


Duminică, înainte de sosirea lui Navalnîi, Rusia a spus că a primit documentele trimise de Germania.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /